IMG_2322

120 ученици от Спортното училище във В. Търново са принудени всеки ден да пътуват до родните си места или да живеят на квартира, тъй като не могат да се настанят в общежитието към учебното заведение. Причината е, че в сградата е студено, защото “Топлофикация-ВТ” не подава топлоенергия към обекта.

“Направих опит да се свържа с някого от топлинното дружество, но успях да разговарям единствено с една касиерка. Това, което знам, е, че е отрязана основната тръба, която подава парно към сградата. Възмутена съм, тъй като парното е спряно от март т.г. и до началото на отоплителния сезон не са взети необходимите мерки, за да се разреши този проблем. Не може обществена сграда да не е в готовност за зимния сезон и децата да бъдат оставени на студено”, не скри огорчението си директорът на Спортното училище Снежина Михова. Тя посочи, че това е единственото учебно заведение в града, което може да се отоплява само на парно, без да има друга алтернатива. Заради невъзможността децата да се настанят в общежитието някои от тях всеки ден пътуват, други са наели квартира или са при свои близки, а трети са подслонени от своите треньори, научи “Янтра ДНЕС”.

Най-малките пътуващи ученици са 5-6 клас. Те всеки ден са принудени да изминават с обществен транспорт разстоянието от Свищов, Павликени, Трявна, Габрово и Севлиево до В. Търново рано сутрин и късно вечер след учебните часове и натоварените тренировки.

“Сградата е строена така, че електрическата инсталация не издържа на голямо напрежение и бушоните могат да изгорят. За това не можем да се отопляване на ток”, обясни Снежина Михова. И допълни, че тази година документи за общежитие са подали 120 деца, а капацитетът му е за 132-ма. Тя благодари на ръководителя на Общинското общежитие, че е приютило момичета и момчета от по-далечните градове, като Кнежа, Монтана и Гоце Делчев. Г-жа Михова не крие притесненията си, че проблемът може да не се реши скоро, тъй като всичките ѝ опити да се свърже с някое от отговорните лица в “Топлофикация-ВТ” са ударили на камък.

Общежитието е на три етажа и е обновено след мащабен ремонт. Учебният корпус, общежитието и прилежащото дворно пространство на Спортното училище са ремонтирани по проект на Общината със средства по ОП “Региони в растеж”. До завършването на всички дейности учебният процес ще продължи да се провежда в ПГ по електроника “А. С. Попов”. А децата от други населени места ще търсят алтернатива, докато бъде решен казусът с отоплението на общежитието.

Във вчерашния ден опитите на “Янтра ДНЕС” да се свърже за коментар с директора “Топлофикация-ВТ” инж. Данаил Здравков се оказаха безуспешни.

Весела БАЙЧЕВА, “Янтра ДНЕС”

КОМЕНТАРИ