television3

Снощната победа на „Етър“ с 3:1 над „Марица“, която прати тима на първото място, отново остана на „тъмно“. Успяха да я видят само феновете, които присъстваха на стадион „Ивайло“.

Причината е, че по наредба отборите от Втора лига нямат право сами да предават директно мачовете си. По правилата на БФС телевизиите предават всички мачове от Първа лига, а от Втора се излъчва по една среща. От първите 5 кръга бе предаван само един мач на „Етър“ – гостуването в Монтана.

В същото време клубовете от Трета лига могат безпрепятствено да предават онлайн мачовете си и повечето от тях го правят. Както по интернет, така и местните телевизии. Така например снощи бе излъчвано дербито „Локо“ (ГО) – „Академик“ (Свищов). Мачовете си излъчват редовно и “Локо” (ГО), и “Академик”, “Партизан” (Ч. бряг), “Дреновец”, “Локо” (Др) и ред други.

Ясно е, че причината е получаването на пари от тв права за професионалните отбори. Но те са сериозни само в Първа лига, докато във Втора сумите зависят от това колко мача са предпочетени за излъчване за даден отбор. И средствата никак не са големи.

Съвсем отделен е въпросът, че „Диема спорт“ предпочита да предава основно домакински мачове на „Етър“, просто защото на стадион „Ивайло“ има всички необходими условия, за разлика от ред други стадиони. А гостуванията най-често остават на „тъмно“, така беше и с мача в Бистрица, така ще е и следващият в Своге.

„Велико Търново спорт“ пита: защо е тази неравнопоставеност между отборите от Втора и Трета лига? Защо привържениците на едните могат да гледат мачовете на своите любимци, а на другите не могат?!

Тагове:

КОМЕНТАРИ