Юношите на "Литекс" спечелиха купата м.г.

 

От 1 до 4 август ще се проведе осмото издание на юношеския турнир в Свищов, носещ името на Юлиян Манзаров. Надпреварата се провежда в памет на 12-те деца, загинали при катастрофата в река Лим през 2004 г., сред тях бе и младият и перспективен футболист на свищовския “Академик” Юли Манзаров.

Хубавата новина е, че традицията се запазва, а крайдунавският град продължава да е домакин на турнира. През осемте години от съществуването си Свищов традиционно е домакин на проявата, като само по веднъж тя бе приета от Ловеч и от Етрополе.

“Заради кризата за пръв път отборите ще са 6, а не осем, но затова пък отново запазваме международното участие. Догодина, живот и здраве, отново ще върнем броя на участниците на осем. Турнирът стартира на 1 август, като отборите ще бъдат разделени в две групи по 3 тима. Ще се играе всеки срещу всеки в групите, а на 4 август (четвъртък) са финалите за 5-6, 3-4 и 1-2 място”, съобщи главният организатор на турнира Георги Манзаров.

Състезанието е за юноши, родени 1993 и 1994 година. Отборите, които ще участват, са “Литекс”, ЦСКА, Академията на Христо Стоичков, както и сборен отбор на Северна България под името “Академик” (Свищов). “Тимовете от чужбина са “Стяуа” (Букурещ) и националният отбор на Черна гора, с когото още разговаряме и чакаме потвърждение. Ако не успеят, със сигурност ще дойде клубен отбор от челната тройка на първенството на Черна гора. Знаете колко актуална е в момента във футболно отношение тази страна”, каза Георги Манзаров.

Той поясни, че условията за настаняване и игра са прекрасни, мачовете по традиция ще са на градския стадион и на терена на Стопанска академия “Акад. Димитър Ценов”, в чиято база ще бъдат настанени и всички участници.

Организатори на турнира са Община Свищов, Стопанска академия и фондацията “Ангели от Лим”, а съорганизатори са Българският футболен съюз и Валентин Михов, който е един от инициаторите на турнира и не е спирал да помага от самото му начало. За пореден път ще бъде издадена и луксозна цветна брошура-програма на турнира със снимки и данни за всички участващи състави.

Селекционер на сборния отбор на Северна България под името “Академик” (Св) е бившият национал Бончо Генчев, който е селекционер и на Зоналния съвет на БФС. В отбора му ще бъдат включени юноши на “Академик” (Свищов), “Етър 1924” (В. Търново), “Локомотив” (ГО), “Видима-Раковски” (Севлиево) и “Янтра” (Габрово).

Турнирът в памет на Юлиян Манзаров вече има богата история, като сред участващите отбори от чужбина са били тези на “Барселона” (Испания), “Стяуа” (Букурещ, Румъния), “Пелистер” (Битоля, Македония), “Цървена звезда” и “Партизан” (Белград, Сърбия), “Единство” (Черна гора), “Раднички” (Ниш) и др.

Първото издание бе още през 2004 г. и бе само с 4 отбора – ЦСКА, “Литекс”, “Академик” и румънския “Александрия”, оттогава отборите неизменно бяха осем.

Първият победител и носител на купата “Манзаров” стана ЦСКА, а после турнирът бе печелен от “Литекс” (2005), “Левски” (2006), “Пелистер” (2007), “Левски” (2008), а последните две издания спечели “Литекс”, който през 2009 г. на финала би “Барселона”, а м.г. – “Славия”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ