IMG_3739-1
Цанко Цветанов е първият от ръководството на “Етър”, който излезе с позиция за случващото се и за бъдещето пред “виолетовите”. Една от легендите на великотърновския футбол даде специално интервю за “Велико Търново спорт”.

– Цанко, усети ли отново емоцията след толкова години да вдигнете отново купата?

– Дори и сега още повече усещам вълнението и съм благодарен на всички, които взеха участие в организирането на този празник. Липсва ни контактът с приятелите и колегите, с които постигнахме най-големия успех на “Етър”. Слава Богу, все още можем да се движим по терена… Празникът се получи, благодаря и на всички, които дойдоха – играчи, зрители, гостите от “Берое”, с които традиционно имаме добри контакти. Дори се разбрахме да върнем визитата в Стара Загора.

– Проблемът е, че в родния футбол все по-често се връщаме само към миналото. А разликата става огромна…

– Много говорим, а малко работим, оттам идва проблемът. А и във футбола влязоха много хора, които мислят, че той започва от тях. Изгуби се връзката между минало и настояще и стигнахме до това положение.

– И все пак има ли повод за някакъв оптимизъм?

– Винаги има светлина в тунела. Липсата на средства би трябвало да накара клубовете да се върнат към корените си. А това означава започване от местно ниво, от училищата, града… Оттам да се развие българският футбол, който трябва да е производител на кадри, а не консуматор. Намеренията за школите си остават само на думи, с малки изключения. Това в пълна степен важи и за “Етър” – да се върне към корените си, да има местни футболисти. Всички говорим, че това е отборът на града, само че в него няма нито един от В. Търново, освен един-двама от региона. Ако продължаваме по този начин, всеки път ще започваме отначало.

– Има ли у вас намерение да залагате на местните кадри?

– Развитието на клуба не подсказва, че има. Това трябва да се промени. Хората, които са тук, знаят проблемите, аз мога само като член на УС да изказвам своето мнение. Не съм най-меродавният човек. Да, имам мнение и съм го споделил пред УС, че “Етър” трябва да се върне към местните си кадри. Да е по-скоро компромисен към местните кадри, отколкото да разчитаме някой отвън да ни оправи. “Етър” игра 3-4 сезона в Първа лига, но не създадохме нищо. Създадохме треньори, но те потърсиха развитие на друго място, защото “Етър” беше отличен трамплин и за Балъков, и за Станислав Генчев. Явно, че нямаме достатъчно кадри, за да ги задържим. За да се задържи “Етър” в Първа лига, трябваше да прави компромиси с линията на развитие. Ако сега отборът е в “Б” група и наистина иска да прави нещо в перспектива, трябва да заложи на своите играчи и като се върне в елита, да не разчита отново на 20 външни. Но това изисква време и търпение.

След мача, когато се събрахме с приятелите и колегите, си говорихме, че УС допусна една грешка, която е възможно да бъде поправена. Искрено съжалявам, че не успяхме да привлечем Георги Василев към каузата на “Етър”. Той е човек, който може много да помогне със своя опит, защото е легенда за футбола и е грехота да не го използваме.

– Ще внесеш ли повече яснота около спрягания в пространството от доста време инвеститор?

– Ние сме сдружение с нестопанска цел и чакаме инвеститор. Искрено се надявахме да дойде, вече година водим преговори, но нищо не се случва. Явно инвеститорът няма достатъчно интерес. Ние сме предоставили цялата информация и сме казали, че го чакаме на място да дойде и да обясни своите планове. На този етап всичко е само на думи.

– Предстои ли редуциране на бюджета, ако “Етър” играе във Втора лига?

– Естествено. Обсъдили сме не само основните пера във финансирането, а и по изчистване на част от задълженията, тъй като в Първа лига понатрупахме такива, но във Втора лига с по-нисък бюджет трябва да започнем и да ги изчистваме.

– Какво предстои в най-близко бъдеще?

– Първо БФС да си уточни формата за групите и УС ще излезем с решение. Знам, че имаше един вакуум в информацията към великотърновската общественост, но решихме председателят на УС Деян Куздов, който е млад, но достатъчно ентусиазиран в работата си, да даде по-обстойна информация още в следващите дни за случващото се в “Етър” и за това, което предстои. Ако трябва само да правим анализ на миналия сезон – за съжаление твърде късно избрахме УС и започнахме сезона много лошо. Затова не останахме в групата, макар че с идването на Томаш и екипа му надеждите се върнаха. Когато БФС обяви в коя група сме, първият разговор трябва да е с настоящия треньор дали иска да води отбора. Всичко зависи от това в коя група ще сме. Ако “Етър” играе във Втора лига, трябва да преструктурираме така отбора, че при евентуално завръщане в елита, да няма нужда от тотално обновяване и от нова селекция.

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ