Голямата недомислица три етапа по 11 кръга в двете ни „Б” групи е на път да взриви страстите през пролетта на 2011 г. Причините са поне няколко и е редно от БФС добре да помислят за начина, по който ще процедират от 26 февруари нататък, когато се подновяват битките в професионалния футбол.

Конкретен повод за тези размисли е промъкналата се информация, че „Ком-Миньор» (Берковица) може да не продължи участието си в първенството на Западната “Б” група. Пред медиите това е споделил президентът на клуба Васил Маринов с мотива, че вече трудно може да налива свои пари за издръжката на отбора, който играе мачовете си в близкия Берковица. Ако до 17 януари не се намерел нов спонсор, отборът ще преустанови участието си в първенството.

Това поражда ред въпроси за начина, по който ще реагира БФС при евентуална промяна на статуквото в състава на «Б» групите оттук нататък.

Предисторията

Още при тегленето на жребия бе оповестено, че «първенствата в двете „Б” групи, които са с по 12 отбора, ще протекат в 33 кръга. След първите 22 изиграни кръга отборите ще изтеглят по жребий номерата си за третата част от първенството. В тази трета част някои от отборите ще имат 5 домакинства и 6 гостувания, а други – 6 домакинства и 5 гостувания. От общо 33 кръга 16 ще се изиграят през есента, а 17 през пролетта.» Така и стана до момента.

Въпрос първи:

Какво се случва, ако «Ком-Миньор» наистина се откаже от участие в групата точно сега. За тези случаи е предвиден чл. 24 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2010/2011 г.

Той гласи:

т. 9 Когато даден отбор напусне първенството или бъде изваден от състава на съответната група:

а) преди завършване на първия полусезон – резултатите от играните от него до този момент срещи се анулират;

б) преди или след започването на втория полусезон – резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъждат служебни резултати от по 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да играе по програма.

в) бъдещето участие на отбор, напуснал или изваден от съответната група се решава от съответния администриращ орган /освен конкретно залегналите в настоящата Наредба/.

Сега кой полусезон сме, господа от БФС? До кога ще се зачита участието на „Ком-Миньор” – до края на първия етап (11 кръг), или до края на есента (16 кръг), когато вече са се изиграли 5 мача от втория дял.

Далеч по съществен е вторият въпрос:

Приемаме, че за третия етап някои отбори ще имат късмета да домакинстват по 6 мача, а други – по 5. За да има все пак някаква справедливост и равнопоставеност, резонно е да се реши примерно отборите от първата половина на таблицата да имат по 6 домакинства, а останалите – по 5.

Но не в това е проблемът. Въпросът е: как ще процедира БФС, когато в края на сезона два (или повече) отбора завършат с равен брой точки. Досега бе лесно – играли са по един мач при разменено гостуване.

Отново обръщаме поглед към Наредбата за първенствата и турнирите. Според чл. 4 – Начин на класиране:

т.3. а) Ако два отбора имат еднакъв брой точки, по-предно място в общото (б.а. генералното) класиране придобива отборът, който има:

– по-добър резултат в срещите помежду им или е отбелязал повече голове на чужд терен в срещите помежду им;

При равенство на двата показателя, се прилагат последователно изискванията на букви “в”, “г”, “д” и “е” от т. 3.

в) По-голяма положителна голова разлика в генералното класиране;

г) По-голям брой на отбелязаните голове в генералното класиране;

д) Класиране по спортменство.

е) Жребий.

Казус: «Ботев» (Враца) и «Етър» примерно завършват на първо място с равни точки. Как ще се определи кой е с по-добри резултати от мачовете помежду им, като единият ще е имал 2 домакинства, а другият – само едно? Справедливо ли ще е?

Има и вариант двата отбора да са събрали по 4 точки (т.е. да имат по една победа, равенство и загуба). Но отново с по-голям шанс за по-добра директна голова разлика ще бъде отборът, домакинствал два пъти… Да се играят мачовете на неутрален терен от целия трети дял пък е още по-безумно – така ще се натоварят драстично разходите, а феновете ще бъдат лишени от възможността да гледат любимите си отбори.

И тук може да се измисли нов вариант – при два отбора с равни точки да се играе още един допълнителен мач на неутрален терен. Обаче представяте ли си какво следва: примерно «Етър» първо играе един бараж за 1-2 място в Западната «Б» група, губи го, следва нов бараж срещу втория от Източната «Б» група и накрая победителят отива на трети бараж срещу 14-ия от «А» група?

Затова е задължително още на следващото заседание на Изпълкома на БФС да бъде внесено точно продложение от Спортно-техническата комисия най-вече по казуса какво ще се прави с прословутия трети дял и как ще се процедира при отбори с равни точки. Защото в противен случай на хоризонта се очертават много неприятности. И то не само при влизащите, а при борещите се срещу изпадане отбори.

Тагове: ,

КОМЕНТАРИ