img_3981-copy

Новият старши треньор на “Етър” Станислав Генчев даде интервю за “Велико Търново спорт”, в което говори за подготовката на “виолетовите” и амбициите си в треньорското поприще.

– С какви очаквания пое поста старши треньор в “Етър” и какво предстои в подготовката?

– С надеждата годината да е успешна за “Етър”. Днес започнахме подготовката, предстои да разберем къде ще бъде първият лагер, тъй като лошото време проваля плановете ни. Вариантите са “Царско село” в столицата и Сливен. След лагера, който ще е от 16 до 28 януари, по време на който имаме и две насрочени контроли с “Берое” на 24-и и с “Ботев” (Гълъбово) на 28-и, се прибираме за една седмица във Велико Търново. На 2 февруари играем с “Розова долина”, а от 6 до 16 февруари ще участваме на турнира “Балчик къп”, където също ще изиграем 4 мача.

– Къде ще тренирате до първия лагер?

– Лошото време ни ограничава много и нямаме голям избор, така че тренировките ще са в закритата зала.

– Ти самият преди старта говори ли се с всеки от футболистите вече като треньор?

– Още като приех предложението, се обадих на всеки един поотделно и поисках да разбера дали ще остане в отбора след промените. Всички изявиха желание да продължат да играят в “Етър” и никой не напуска, освен Николай Цветков – Демона. Той пожела да си тръгне и се разделихме с него, момчето помогна, колкото можа, и му желая успех занапред.

– Петър Димитров остава ли?

– Петър ми се обади, че е болен и няма да присъства на първата тренировка, но при първа възможност ще се присъедини към нас. Така за момента разполагаме с 20 футболисти, ако не броим мен.

– А ти самият ще спираш ли с кариерата си, или ще бъдеш играещ треньор?

– В момента работим по намирането на футболист, който да ме замести в средата на терена. Ако не намерим такъв играч, ще се наложи аз да играя, което би било изключително трудно. Моето желание е да се намери качествен заместник.

– Това би означавало да спреш окончателно с футбола…

– За съжаление това беше една от причините, поради които се двоумях дали да приема треньорския пост. Все още се чувствам добре и мога да играя на ниво, така че е много трудно да прекратиш кариерата си в такъв момент. Дори и да намерим играч, аз си имам картотека и оставам на разположение, така че ако имаме контузени и наказани, ще влизам да помагам. Това беше изключително трудно решение и ми е много тежко.

– Мислиш ли да се развиваш в треньорската професия?

– Ако не съм мислил, изобщо нямаше да приема. Изкарал съм лиценз, от доста години с треньорите, при които съм бил, съм коментирал нещата. Работил съм с едни от най-добрите треньори – Мъри Стоилов, Херо, Ивайло Петев, Георги Василев, Георги Дерменджиев, Люпко Петрович, Славолюб Муслин… В Румъния бях при един изключителен специалист – Хуан Лопес Каро, който е бил помощник на Дел Боске в “Реал” (Мадрид) и след смяната му в 7 мача е водил тима. После беше в “Селта”, селекционер на националния отбор на Испания до 19 години… С него поддържаме отношения и съм консултирал доста неща. Допада ми треньорската професия, футболът ми е в сърцето и съм привързан изцяло към него.

– Какви бяха отношенията ви с Георги Василев и как се разделихте?

– Чисто професионално и коректно съм помагал – като помощник треньор, като капитан на отбора, бил съм лидер на тима. Всичко, което се е изисквало от мен като футболист и помощник-треньор, съм го направил достойно.

– Кога се очакват нови попълнения?

– Работим по селекцията, разговаряме с няколко човека. Дано успеем да ги привлечем, тъй като имаме нужда от подсилване в някои зони. Сега след напускането на Цветков и моето спиране, определено ще имаме нужда от нови футболисти. Не само в халфовата линия и в нападение, а и във всички звена. До няколко дни това ще се реши и те трябва да тръгнат на лагер.

– Какво става с вратаря Кирил Акалски, който лекува счупване?

– Вече е махнал гипса, с треньора на вратарите Калоян Чакъров ще се разберат по каква програма ще работи, но ще разчитаме изцяло на него. Трябва да е готов за пролетния полусезон.

– Целите пред “Етър” остават ли след промените и какви са твоите лични амбиции?

– Моите амбиции като треньор са аз се развивам и да развивам отбора да си да постига целите. “Етър” има една цел – да играе в Първа лига, там, където му е мястото. Футболистите и треньорите го знаят, ръководството го е поставило като цел.

– Наясно ли си, че поемаш отбор, който е на първо място в класирането…

– Това е голяма тежест и задължава страшно много. Не трябва да има отстъпление от есента и да запазим първото място. Другото важно е тимът да се развива като стил на игра – нещо, върху което ще работим и ще искаме да подобряваме.

Тагове:

КОМЕНТАРИ