15689299672

Станислав Генчев дочака големия си удар като старши треньор! Всъщност не се наложи да чака дълго – само седмици след като пое поста в „Лудогорец”, неговият тим смаза ЦСКА (Москва) с 5:1 и за тази победа днес говори цяла Европа. Преди това още при дебюта си успя да го вкара в групите на Лига Европа, а за победите във вътрешното първенство няма смисъл дори да се споменава, тъй като класата на тима на този етап е несравнима с останалите български отбори.

Но никой не бива да забравя, че треньорската му кариера тръгна от „Етър”! Родният му отбор – този, в който Генчев сложи край на богатата си състезателна кариера, за да премине към треньорството. И да положи първите стъпки на „болярите” с утвърждаването им в Първа лига.

Много бяха критиците към Станислав – и във Велико Търново, и из страната, където до вчера гледаха на него само като временен вариант за треньорския пост на „орлите”. Днес ще трябва да замълчат. Поне временно, защото треньорският пост е ветровит и не само победите, а и загубите са част от спорта.

Ще напиша само няколко неща, видяни по време на съвместната ни работа. Първото е, че Станислав наистина разбира футбола – има поглед, има нюх, има усет към качествата на футболистите. Второто – неговото отношение и поведение. Доста български треньори трябва да вземат пример от младия си колега: никога арогантност, никога изхвърляне и търсене на причини и оправдания отвън, безкрайно коректно отношение към своите футболисти и противниковите отбори. Нямаше изхвърляне и снощи след мача. „Дано показваме все по-силни игри, вярвам, че ще се класираме за следващата фаза!”

Повече от ясно е, че никой не е застрахован и от загуби, и критики занапред. Но още по-ясно е друго: в безкрайно неблагодарната треньорска професия Станислав Генчев ще продължи напред и нагоре, ще се учи, ще се развива и ще стане един от най-успешните български треньори…

Тагове:

КОМЕНТАРИ