IMG_7286

Председателят на УС на „Етър” проф. Георги Камарашев даде днес пресконференция, на която коментира всички актуални теми по ситуацията около клуба.

“Явявам се пред вас, тъй като на мен се пада отговорността да кажа няколко доста непопулярни неща за „Етър”. Когато трябва да се представят победи и добри резултати, масата е пълна, сега тя е празна, само аз съм, за което може да се направят много изводи.

Днес треньорът Росен Кирилов си подаде оставката, приех я и преди малко я представих и пред отбора. Не мога да изкажа недоволство от работата му, той работи според възможностите и имаше достойнство след негативните резултати да подаде оставката си. С него се разделихме като големи и достойни хора. При тази ситуация се обърнах към Калоян Чакъров с молбата да води отбора в последните два мача. Чакъров се отзова и ще поеме отбора, заяви го и пред играчите.

Направих днес още нещо – прекратих договора на Дани Младенов. Той дойде с мениджъра си, каза че е готов да изиграе и последните два мача. Отказах тази възможност, защото съм убеден, че в тези два мача той няма да бъде този, който е.

Пред „Етър” има много трудно изпитание. Досега като председател на УС не съм се намесвал в оперативното ръководство, но имах много забележки и с много неща не бях съгласен. Явно вече трябва да се намеся и то по начина, който смятам за правилен. Пред мен са две оставки за членове на УС – на Александър Нанков и Красимир Балъков – младши. Свиквам Управителен съвет в сряда, има 4 точки – едната е обсъждане на оставките. Аз лично ще ги подкрепя, насила хубост не става. Какво ще реши УС, е въпрос на висшегласие.

След оставката на треньора проведох лична среща само с футболистите. В мой стил изразих абсолютното си разочарование от играта в последните мачове. Казах им, че не се раздават на терена. Те ми поставиха няколко въпроса, поех ангажимент до средата на месеца да бъдат решени.

Но личното ми впечатление е, че атмосферата в отбора е тягостна. Що се отнася до сбиването между двамата, това е детска работа. Няма такива неща, каквито се изписаха… Голямата кръв беше от това, че Иван имал аркада и щипка на веждата и като се сбутали, щипката паднала и тръгнала кръв. Още като ми казаха, на шета им казах, че ако се бяха сбили за жена, щях да ги почерпя. И това не трябва да бъде предтекст, че от него е тръгнала обстановката в отбора. Мисля, че момчетата ме разбраха и се надявам в следващите мачове да видим „Етър” малко по-друг, какъвто сме свикнали да го виждаме.”

– Каква е причината за напускането на Дани Младенов?

– Мениджърът му е намерил отбор в чужбина. От днес той вече не е играч на „Етър”. Така прецених.

– Какви въпроси ви поставиха футболистите?

– Първият беше за заплатите, вторият – за лекарствата.

– Как стоят нещата в клуба финансово?

– Както в повечето клубове у нас, но не са толкова зле, както някои ги описват. Днес имах разговори и с г-н Панов, и с хора, които финансово подкрепят „Етър”. Имаме идеи, има хора, които са сърцати и обичат „Етър” и се надявам на сериозна помощ от тях. Няма да правя апели към великотърновския бизнес за подкрепа към клуба по простата причина, че великотърновският бизнес подкрепя „Етър”. Така че им благодаря!

– Т.е., както каза Росен Кирилов, макар и с леки закъснения, футболистите получават възнагражденията си?

– Разбира се. Точно това искам да кажа. До края на годината всичко ще им бъде изплатено.

– Какво ви казаха футболистите, като ги упрекнахте, че не играят добре в мачовете?

– Никой не каза абсолютно нищо. Стояха с наведени глави.

– А какви са мотивите за оттегляне на двамата от УС?

– Пред мен са в папката, ще ви дам да ги прочетете.

– Какъв е дневният ред?

– Оставката на Росен Кирилов, другите две оставки, избор на нови членове – не на УС, а на „Етър”, защото преди да влязат в УС, първо трябва да влязат в „Етър”.

Калоян Чакъров ще води отбора докато презентираме новия треньор. До края на месеца трябва да имаме нов треньор. Ще бъде от Първа лига. Аз много искам да имаме треньор, който е свързан с „Етър”, но все пак това е професионален футбол.

– Ще има ли още текучество сред играчите?

– Разбира се. Новият треньор също си има виждане за футболисти и ще направи своите предложения.

– След като причината не е във финансите, не е и в треньора според вас, къде е?

– Причините са много комплексни. Мисля си как да го кажа най-меко… Някои хора не си прецениха нивото на амбициите.

– Ще кажете ли кого визирате?

– Навярно ще се досетите.

– У вас има ли надежда, че „Етър” ще продължи да съществува като клуб от Първа лига. Защото това притеснява хората в града…

– Да, имам надежда. Аз не се движа с кола, а вървя пеш по улиците, хората ме спират и за съжаление въпросите са повече за „Етър”, отколкото за сектора, за който отговарям. Такива ще ни са усилията.

– Работещ ли беше досегашният УС?

– Не. В него вече няма да има хора, които дават мнения по телефона. Днес проведох два разговора с Цанко Цветанов, единият беше нелицеприятен за него, защото търпението ми се изчерпа. Но после проведохме съвсем делови разговор, Цанко е изключително разбран човек. Той адмирира това, което му казах и дори ме упрекна, че малко съм закъснял и е прав. Цанко ще присъства на УС.

– Росен Кирилов заяви, че има неясноти и напрежение по горните етажи в клуба. Това ли е основната причина?

– Това е. Аз също имам вина, защото прекалено много търпях. При тази изпусната съблекалня който и да е новият треньор, трябва много хора да му помагат. И политиката досега на меки ръкавици към играчите, да не ги нараняваме – трябва по-твърда ръка. Животът ме е научил, че там, където има по-твърда ръка, има и по-добри резултати. Потвърждава го и 32-годишната ми офицерска служба. Трябва да се използват и лидерите в отбора, за да бъдат проводник на политиката на управление.

– Новият треньор със свой щаб ли ще дойде?

– Много се надявам новият селекционер да дойде със свой щаб. Разбирате ме какво искам да кажа. Той трябва да има и гръб в лицето на ръководството. Ако аз остана председател на УС, ще поема много сериозно оперативното ръководство. Защото политиката досега на шушукане ни доведе дотук…

– Има ли вероятност и други играчи да си тръгнат?

– Разбира се. Ще търсим нов треньор, нови хора, нова визия. Нали разбирате, че хватката досега да замазваме работата, не върши нищо. Една работа за да се оправи, тя трябва да се промени генерално. Да се гледа в перспектива.

– Има ли лагери и групички в отбора?

– Най-вероятно има. Аз бях много отстрани и бях се предоверил много, но вече не се доверявам. Може да не разбирам много от футбол, но ще се намери човек, който да разбира. И на този човек не трябва никой да му се меси в работата. И не единият от УС да стои зад треньора, а другият да играе против треньора. Тогава ще си отиде един от управата, а не треньорът. Включително и аз мога да си отида. На мен тази позиция не ми носи нищо, освен ядове. Аз вече съм си направил имиджа, за последните 5 години, откакто свалих пагоните, като областен управител и зам.-кмет не съм си създал негативизъм в обществото. На мен не ми трябва да правя име, това изобщо не ме интересува. Обаче поемам тази отговорност.

Говорим с няколко човека за нов треньор, ще се видят и финансовите им изисквания. Много се надявам Цанко Цветанов да има активна позиция. В сряда ще се случат интересни работи…

Тагове:

КОМЕНТАРИ