IMG_7335
Новият старши треньор на “Етър” бе представен официално от проф. Георги Камарашев. “Колкото по-рано бяхме назначили новия треньор, толкова по-добре за отбора. Цанко Цветанов и Александър Нанков направиха предложение новият старши треньор на “Етър” да е Петко Петков. Вчера УС одобри кандидатурата му и подписахме договор с него. Той ще води отбора още в петъчния мач с “Ботев” (Вр). Очакванията ни към него са “Етър” да запази мястото си в Първа лига и да се надгражда направеното от треньорите досега”, заяви проф. Камарашев, след което му връчи виолетова фланелка на отбора и виолетов шал.

За себе си Петко Петков разказа следното: “Роден съм в София на 29 март 1968 г. В моя състезателен живот съм се занимавал само с футбол. Бил съм състезател в школата на “Люлин” и АСШ “Чавдар”, после в “Септември” и “Академик” (Сф). Кариерата ми беше кратка, от 1993 г. вече 26 години съм треньор. Започнах от най-ниско ниво като треньор на деца, постепенно през “Септември”, “Литекс”, “Славия”, “Лудогорец”, кратък период в Казахстан, а допреди месец бях треньор на ЦСКА-1948. Бил съм старши треньор на “Литекс” и с него имам спечелена Суперкупата на България. Като помощник имам участие в пет титли на България – две с “Литекс” и три с “Лудогорец”.

IMG_9658

– Г-н Петков, какво ви накара да приемете офертата на “Етър”?

– За мен е чест да получа предложение от клуб като “Етър” с такива традиции в българския футбол. Всички в България знаем какво е дал “Етър” за националните отбори. Но освен чест, това е и отговорност, защото изискванията са високи. Надявам се с всеотдайна работа да изпълня поставените цели.

– Упрек към вашия предшественик бе, че не успява да овладее ситуацията в отбора, мислите ли, че ще се справите?

– В моята кариера никъде не съм отишъл наготово, навсякъде е имало проблеми и ситуации, с които да се справяме. Това не е нещо ново за мен. “Етър” разполага с добър отбор, макар че доста добри играчи си тръгнаха. Това е основната задача – да спре отливът на добри играчи и да изградим боеспособен отбор. И да привлечем такива, за да изглежда “Етър” по начин, който радва феновете.

– Какво казахте на играчите при срещата и ще успеете ли наистина да овладеете нещата?

– Какво съм им казал, си остава между нас. Където и да съм бил на работа, си отварям сърцето към всички в клуба, играчи, фенове. Така съм възпитан. ще изслушам всеки, но в крайна сметка решенията ще ги взимам аз. Предстоят ни разговори с играчите. Неслучайно не съм се скрил от мача с “Ботев” (Враца). повечето колеги биха предпочели да го гледат от трибуните в този мач и да наблюдават отстрани. Аз ще съм с тях на тъчлинията от първия момент, искам да вида начина им на мислене и възприемане на нещата. За два дни не мога с магическата пръчка на Хари Потър да променя нещата, това е процес, който ще стане постепенно.

– Как ще изглежда тимът срещу “Ботев” (Враца)?

– Едва от вчера съм в клуба и да ви кажа, че ще станат веднага някакви революции около състава, е несериозно. Но има много неща, които трябва да се свършат още сега, и когато дойде подготвителният период – да имаме ясна стратегия и почти готов състав от играчи. Аз вярвам на отбора, това са футболисти с опит. В последната среща видях подем в тима и желание да се докаже. Очаквам момчетата да дадат максимума. За три дни няма как да променя стила на игра.

– Запознат ли сте с “Етър”?

– В детайли не, но като цяло познавам футболистите, следя мачовете. С голяма част от момчетата съм работил, на някои съм бил треньор още като юноши, други съм тренирал в мъжките отбори. В общи линии знам възможностите на отбора и периодът за адаптация ще бъде доста кратък.

– Имате ли подкрепата на Краси Балъков и Цанко Цветанов?

– Радвам се, че получих предложението именно от тези хора. Настина това е основната причина да приема тази работа – това, което ми обясниха за клуба, за техните цели. Това ме удовлетворява като треньор във вижданията ми за футбола.

– Каква е вашата цел с “Етър” и ще има ли промени в треньорския щаб?

– Целта за всеки е да постига успехи. За мен това означава не само да запазим нивото, а да го развием. Треньорският щаб Тодор Киселичков, Калоян Чакъров и Илиян Киряков продължава работата си в “Етър”, евентуално може и да има развитие в екипа с времето.

– Какви са личните ви амбиции в “Етър”?

– Аз съм човек с големи амбиции. Ако ви обясня в моите представи как искам да изглежда “Етър”, сигурно ще погледнете с насмешка. Всеки отбор има накъзе да се развива. В “Етър” определено има спад от миналата година, от една страна обективно, заради напускането на основни футболисти, но тимът има потенциала да изглежда по-добре дори и с тези играчи.

– Какъв стил изповядвате във футбола?

– Обичам да побеждавам, затова обичам печелившия стил. В моментното си състояние “Етър” едва ли изглежда така. Обичам отборите ми да доминират на терена, да налагат своя стил на противниците, да играем в тяхната половина. Това е модерният стил, който се харесва на публиката.

Тагове:

КОМЕНТАРИ