Сър Алекс Фъргюсън щял да строи стадион в Горна Оряховица за 100 млн. лева! Областен всекедневник лансира новината, кореспондентите на централни издания го преписаха. Такава ни е журналистиката, под индиго. Горна Оряховица пощуря. Феновете вече започнаха да си представят как „червените дяволи” кацат на летището в Горна Оряховица, а именитият клуб изнася азиатското си турне в железничарското градче.

Безспорно това е новината на седмицата за малък град, в който иначе нищо не се случва. Няколко дни по-късно кметът Йордан Михтиев изясни, че всъщност британският посредник му споменал, че познавал и сър Алекс, което си е много по-различно от инвестиционни намерения на великия футболен мениджър.

Професионалният ми опит ме навежда на мисълта, че топ новината ще се окаже по-скоро„партенка” на годината, а мениджърът на „Манчестър Юнайтед”  изобщо не подозира, че ще влага спестяванията си в България. Цялата тази истерия поразително ми напомни на една информация, подписана от мен преди време и свързана с потенциален интерес на група норвежки предприемачи.Тогава трябваше да убедим читателите как някакви норвежки бизнесмени са готови да поемат мениджмънта и финансирането на „Локо”/ГО/. Дори успяхме да им направим снимка на градския стадион, ей така, за повече тежест. Скандинавски пари не дойдоха, а въпросните норвежци най-вероятно е да са били група туристи, потърсили малко разнообразие на стадиона.

Да, ама заглавието харчи материала, ще ме репликират колегите. Да, но и убива доверието в читателя, когато очакванията му се окажат излъгани. Кой ли ще ме чуе изобщо – “проспал новината и хленчи”. Българският запалянко чува онова, което иска да чуе. Дотогава му пожелавам приятно прекарване в „Театъра на мечтите”.

Димитър НИКОЛОВ

Тагове:

КОМЕНТАРИ