IMG_11581

Разговаряхме със старши треньора на „Етър” Калоян Чакъров за обзор на есенния полусезон и представането на „виолетовите”, както и за изпълнението на набелазаните цели.

– Каква е твоята равносметка на есенния полусезон?

– Поднесе ни разнообразни впечатления. Имаше добри игри от наша страна, случиха се и странни неща на някои мачове, имаше изненади, но и добри моменти. Нивото на групата е ниско, играе се малко футбол, като изключим нашия отбор, почти нямаше други, които да ни предложат футболен подход. Лично аз се надявах да видя малко повече футбол, но явно нивото е такова, а ние трябва да сме адекватни на това ниво. Но това не означава, че ще си променим философията.

– Кое беше доброто в играта на “Етър” и кое не ти хареса?

– Положителните неща са много. Истината е, че започнахме от нулата като изграждане на отбор. От миналата година наследих негативно настроение от самите футболисти, в началото трябваше да ги убеждавам да останат в “Етър”. Някои си тръгнаха, което ни накара да правим нов състав. Когато се прави нов отбор и целите трябва да бъдат адекватни, ние обаче не можем да имаме ниски цели, защото амбицията на президента, на треньора и обществеността е В. Търново да има представителен отбор в професионалния футбол. Така че трябваше много бързо да направим отбор, който да играе добре и да печели.

Положителното е, че успяхме да го направим, въпреки всички трудности. Г-н Нанков беше насреща при исканията да търсим определени футболисти. Ние събрахме такива, които са морално ангажирани с “Етър”. Абсолютно сме се дистанцирали от политиката да търсим наемници, които идват само за пари. Всички, с които започнахме, и които привлякохме в процеса на мачовете, бяха по една или друга причина свързани с “Етър”. Това бе гаранция, че в трудни моменти ще стиснат зъби и ще покажат сърце.

– Това допълнително привличане на играчи обаче стана защото отборът в началото бе изграден от момчета, чиито качества не бяха достатъчни…

– Тези играчи нямаха нужния опит, но бяха с потенциал. При тях проблемът е липсата на манталитет, който да им позволи да покажат качествата си. Когато търсим от тях максимално представяне, не всички могат да го направят, имат нужда от повече време. В първите мачове това се видя на практика. Но това са наши момчета, с които ще продължим да работим.

– Мнозина обаче не се съгласиха с думите ти след всеки мач в началото, че “Етър” разполага с най-добрите футболисти в групата…

– Аз още ги имам тези футболисти. Против логиката е да събереш десет човека и да почнеш да печелиш всичко. Трябва да се играят мачове, да се изгради стил, да се надгради с други футболисти и да даде резултат. Аз нямах това време и поех този “риск” в процеса на работа да изградим стил и резултати.

– Кога разбрахте, че са необходими нови по-опитни футболисти?

– Няма точно определен момент. Гледаш един мач, анализираш, виждаш грешките, правиш изводите. Така че постепенно добавяхме кубчета към този пъзел. А и трудно е да се намерят качествени хора за отбор от “В” група, да ги убедиш да дойдат.

– Разочарование ли бяха за теб резултатите в Берковица и Свищов?

– Не са разочароващи, защото са логични. Те са резултат от играта. След като е имало грешки, нормално е резултатът да не дойде. Не изпитвам разочарования, а си правя анализи и изводи.

– Минус ли беше, че проведе подготовка с едни играчи, а после в движение дойдоха други?

– Ясно е, че автоматимно не могат да влязат във форма. Но подбрахме правилните хора, които помогнаха много.

– А доволен ли си от тях?

– Аз съм доволен от отбора. Не виждам защо трябва да давам оценка на отделни футболисти, това е абсолютно излишно. На подвеждащи въпроси не желая да отговорям.

– Мачът с „Бдин” ли се оказа рубиконът, какво се случи на него? От него излязоха от строя основни играчи за дербито в Плевен.

– Случи се техническа грешка при едно отиграване, стана ситуация за дузпа и червен картон на вратаря. Нещо, което не може да се предвиди. След като се подобрихме през първенството, взимайки Тодор Колев и други играчи, в един момент, когато тях ги няма, отборът не е същият, това е логично. А факта, че загубихме Венци Димитров и Тодор Колев, се оказа решаващ за директния ни сблъсък със „Спартак”. Това повлия безспорно, макар че резултатите – и добри, и лоши, са плод на целия отбор, дори и на хората, които не попадат в групата.

– Кой беше най-добрият мач на „Етър” и най-голямото разочаровение?

– Нямам разочарования, вече отговорих на този въпрос. И не мога да отлича един мач. Видях в отбора прогрес от гледна точка на манталитет и на подход. Докато в началото нямаше увереност в собствените възможности и самочувствие в отиграванията, което доведе до липса на резултат пред гола. Това се отрази в точковия ни актив. Но ме радва отношението на футболистите към проекта „Етър”. Това за мен е гаранция, че ако се запази ядрото, с няколко леки промени можем съвсем спокойно да посрещнем пролетния полусезон. Вече имаме натрупан опит и самочувствие.

– Изненадаха ли те с нещо конкурентите?

– Нямам никакви изненади, защото не съм имал никакви очаквания. Подхождах мач за мач. Съперниците излизаха прибрани отзад и ни чакаха нас. Включително и „Спартак” (Плевен).

– Поради ремонта на стадиона се наложи отборът да играе в Трявна. Как повлия това?

– Това е един от факторите, които ни попречиха. Нямахме публика. Дори и при опитните играчи е друго настроението за игра, която си пред собствена публика, когато те подкрепят и показват, че оценяват усилията ти. Ние бяхме на чужд терен през целия полусезон и загубихме подкрепата, която липсваше най-вече на младите футболисти. Това е сериозен минус, защото дори и хората, които се интересуват от отбора, нямаха реална представа какво става и впечатлението се изкривява.

– Имате ли в клуба информация кога стадионът ще е готов?

– Ние се надяваме строителите да си спазят уговорените срокове. Работи се ежедневно, не знам с какви темпове. Много е важно отборът да се възползва от фактора домакински терен.

– Кои са другите минуси, ако има такива?

– Условията за футбол, но аз съм длъжен да се съобразя. Видях странни неща, особено в мача за купата. Играхме в някакво село на терен с маломерни размери, с маломерно наказателно поле, което не правеше впечатление на хората… Видях някои съдии да не спазват правилника, което ме кара да си задавам въпроса защо се допускат такива неща. Обаче това не е в моята компетенция. Футболът е световен феномен и ако някой си мисли, че може да го интерпретира както му е удобно, ще има в мое лице опонент. Аз ще продължавам да защитавам футбола като игра и социален феномен.

– Имаше ли в мачовете на „Етър” много „извънфутболни фактори”, както ги нарече веднъж?

– Учудва ме, че съдиите излизат с манталитета „да си изкарат мачовете”. Това е някакъв техен израз. Аз мисля, че съдията е на терена да обслужи отборите според правилника.

– Някъде в есенните мачове ти виждаш ли своя грешка?

– Моята грешка е, че прекалено държа на дисциплина, ред и футбол, а когато няма условия, моите изисквания излизат малко в повече за изпълнение и става много трудно за футболистите. Аз вече им благодарих за това, че ме изтърпяха да изисквам от тях максимална концентрация и отношение. Но аз няма да се променя, въпреки че работя в аматьорския футбол, оставам професионалист. Тук е моментът да благодаря на щаба ми, който ме следва неотлъчно, знам, че сам не мога да свърша нищо. Амбицията на нашия президент, пречупена през фокуса на моя професионализъм, дава резултати. За съжаление – не желаните от нас. В момента сме трети, което не ни отива, но това е временно класиране. Чак като завърши първенството, можем да отчетем дали сме си изпълнили целите и дали сме оправдали очакванията.

– Стопяеми ли са 5-те точки разлика от „Спартак”?

– Абсолютно са стопяеми, има хиляди примери от всички първенства и години. Още повече, че ние нямаме чак такъв опонент от игрово ниво. Нито “Спартак” играят по-добър футбол от нас, нито “Бдин”. Това за мен е гаранция, че ние напролет ще преодолеем тези съперници и точково, и игрово.

– Запазва ли се съставът?

– Има интерес към някои наши футболисти, това е плод на показаното от тях през есента с фланелката на “Етър”. Това е нормално, защото “Етър” играе добър футбол на нивото, което се намира. Лично мен ме питаха за двама, други двама също са запитани. Във футбола има текучество, но нашата цел, на мен и президента г-н Нанков, е да запазим максимално футболистите, които имаме на разположение. Защото ще бъдем пагубно да реализираме проекта с нови играчи. Ще се загуби обликът, трябва да градим от нулата, а това не е най-добрият подход за целта, която сме си поставили.

– Ще споделиш ли имената на играчите, към които има интерес?

– Не е коректно да споменавам имена на играчи или отбори. Но става въпрос за отбори от професионалния футбол, някои от тях – от „А” група. Не можем да спрем никого, но ние досега привлякохме играчи, които желаят да работят при нас, свързани са емоционално с проекта “Етър”. Защото освен работа това е призвание – да направим всичко възможно Велико Търново да има отбор в професионалния футбол. Тук се иска и вярност към идеята. Клубът няма да спира никого, но от друга страна ще се опита максимално да запази състава си.

– За кои постове ще има нови попълнения?

– Както казах, някои може да преминат в професионалния футбол и ще трябва да реагираме, за да сме конкурентноспособни. Първо ми предстои разговор с президента Александър Нанков и с всеки от футболистите, за да е ясно какво има на разположение. В зависимост от напускащите ще се търсят играчи за конкретни постове.

– Какво предстои в близко бъдеще?

– Разпуснахме отбора в петък и ги събираме на 12 януари, за да имаме два месеца за подготовка. Ясно е, че в зимните условия тя ще бъде насочена повече във физически аспект. Вече имаме уредени няколко контроли, комуникираме с клубовете.

– Какви бяха условията, създадени за футболистите, като изключим споменатия вече проблем с базите?

– Имахме важна подкрепа от общината, но основната част изнесе г-н Нанков, той решаваше проблемите веднага. Всички ангажименти от страна на клуба към нашите футболисти са изпълнени, което е гаранция, че след като имаме и отбор, ще си свършим работата и ще изпълним целите.

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ