Георги Велинов изведе тима на зона "Велико Търново" до финал, загубен с дузпи

Георги Велинов изведе тима на зона "Велико Търново" до финал, загубен с дузпи

През миналата седмица се проведе традиционният турнир, включващ сборни състави на четирите “В” групи. Зона “Велико Търново” се представи успешно, след като игра финал, който бе загубен с дузпи. Треньор на тима бе председателят на зоналния съвет на БФС – Георги Велинов.

-Г-н Велинов, разкажете повече за традиционния турнир на “В” групите.

-Това е една инициатива на аматьорската футболна лига всяка година през април да се провежда преглед на качествените футболисти от четирите “В” групи. По-различното този път е, че решихме да ограничим възрастта и да участват само състезатели, ненавършили 23 години към датата на провеждане на турнира. Аз съм привърженик на намаляването на възрастта и в продължение вече на години се опитвам да прокарам в нормативните документи новокартотекираните състезатели в отборите от “В” групите да не бъдат по-възрастни от 23 години. Интересното в нашия тим тази година бе, че за разлика от преди не се спряхме на клубен треньор. Практиката досега е показвала, че в повечето случаи той обикновено се ориентира към собствени състезатели, тъй като не познава добре футболистите от другите клубове. Така стигнахме до извода, че по-подходящи ще сме хората, които познаваме най-добре играчите в цялата група – аз, секретарят на зоналния съвет Тинчев и делегатите.

-Как се развиха мачовете на тима на зона “Велико Търново”?

-На самия турнир наблюдавах едно полувреме на срещата между софийската и пловдивската група и останах респектиран от качествaтa и възможностите на тези два отбора. Имах резерви, че при евентуалното класиране на финал ще се изправим срещу един определено по-силен противник. Нашият тим победи варненската група, като доминира през цялата среща, но за финала по-скоро бе важно мачът да се изиграе много правилно тактически. Много радващо е това, че футболистите показаха изключителна футболна интелигентност и независимо че проведохме с тях само три разговора, те много бързо схванаха това, което трябва да направят. Подредиха се много правилно и хората, които присъстваха на срещата, бяха много изнедадани, че нашият отбор стои по-добре на терена. Дори на полувремето казах на състезателите, че преди срещата сме говорили, че трябва да излъжем отбора на пловдивската група, тъй като ние сме по-слабия тим,но сега е различно. Вече те трябваше да ни излъжат нас, тъй като доказахме, че сме по-добрият отбор. В крайна сметка пропуснахме няколко чисти положения и се стигна до изпълнение на дузпи. След като двата тима биха по 5, резултатът остана равен. И докато направим организация кой ще е шестият човек, вратарят ни си хвана топката, заложи я на точката и изпълни сравнително добре дузпата, но за нещастие уцели гредата, а после противниците ни отбелязаха и победиха.

-Вашата оценка за представянето на тима?

-Изключително съм доволен от представянето ни, тъй като дълги години не бяхме отивали на финал. Преди 7-8 години бяхме много често на финал, но направихме едно отстъпление и почти не сме играли за 1-2 място, а винаги за 3-4. Не е случайно това, което нашият отбор показа на турнира, тъй като през миналата година дадох положителна оценка за спортно-техническото състояние на Северозападната “В” група и отбелязах, че има известно подобрение в играта на почти всички тимове. Те вече разчитат повече на млади футболисти и съм убеден, че догодина през април ще бъдем първи. Определено съм убеден, тъй като се вижда, че в клубовете се работи по-правилно, вече се ориентират все повече към млади футболисти и нещата тръгват в положителна насока.

Показаното от играчите дава ли ви надежда, че има млади състезатели във “В” група, които могат да заиграят успешно в професионалния футбол?

-Има много талантливи момчета в Северозападната “В” група, които могат да заиграят при професионалистите. Например Момчилов и Антонов от “Бали”, както и Мустафов от “Локомотив” Дряново. Двамата вратари – Томов и Киров, въпреки че не са особено ръстови, имат изключителни качества. Виждам развитие също в Чирпанов от “Академик”, също и в Цолов и Борисов от “Бдин”. Особено Борисов е с чудесни качества – ръстово момче със специфичен ляв крак, изключителен поглед и интелигентност в играта. Така че имам надежда, че ако тези състезатели попаднат в професионален клуб, където се работи методически правилно, те ще имат голямо бъдеще.

Тагове:

КОМЕНТАРИ