Преди мача за купата на България между “Етър” и “Левски” разговаряхме със старши треньора на “виолетовите” Георги Тодоров. Кариерата му е тясно свързана със “сините”, с които е шампион на България и носител на купата, както и шампион като треньор. Днес обаче е наставник на “Етър” и под негово ръководство отборът направи един от най-силните си полусезони.

– Г-н Тодоров, как премина седмицата за “Етър” и каква е готовността за мача?

– Премина при възстановяване на хората от предишния мач, както и възстановяване на контузените футболисти. Дано някои от тях превъзмогнат травмите и успеят да влязат. Много разчитаме да се възстанови Сашо Младенов, защото не е тайна, че отпред ни липсва реализатор с неговите качества. Вероятността да играе е малка, но има още време, така че има шанс. Желанието му да играе е голямо и ще се радвам, ако това стане.

Включиха се вече в тренировките Пламен Костадинов и Мартин Сечков, но пък Борислав Георгиев чувства болки от терена в Поморие. Ще бъдат в групата за мача, а колко са готови за игра, ще проличи. Кямил пък има бронхит и днес не тренира. Нямаме голям избор в защитата, не ми се иска Томаш да го пращам като централен защитник, защото нямам алтернатива за левия бек. “Левски” е достатъчно голям дразнител всички момчета да са готови за мача. Вече съм го казвал: “Левски” е достатъчно голям дразнител всеки един да излезе срещу него. Не е изключено част от играчите да нямат повече такава възможност в кариерата си, така че въпреки болките, всеки иска да играе и да помогне.

– Това е добра възможност “Етър” да се покаже пред футболна България. Вие какво лице искате да видите от тима в този мач?

– Това, което показа в последния двубой за купата срещу “Нефтохимик”. Това бе най-силният ни мач през полусезона.

– Вие излизате срещу бившия си отбор, с какви чувства?

– По-добър жребий за нас няма, защото виждате колко голям е интересът от феновете, времето е хубаво и ще стане един празник. Това е и един от начините да привлечем хората, които имат възможност да помогнат на отбора в тежките битки напролет. А лично за себе си четох по вестниците, че “съм точел ножа” на “Левски”… Истината е, че съм израснал там, от 1965 г. съм минал през всички възрастови групи в ДЮШ, играл съм в първия отбор, бил съм му треньор, така че ако нещо дължа в чисто футболно естество, го дължа на “Левски”. Това е безспорен факт.

Но ще бъда щастлив, ако моят отбор “Етър” победи. Но това ще зависи от футболистите на терена, от възможностите им. При всички случаи “Левски” е по-класният отбор, това не подлежи на съмнение. Но ние пък имаме опитни хора, с голям стаж в елита и в чужбина, които също са добри футболисти. Мога да кажа на “Левски” само това, че мачът им никак няма да бъде лесен.

– Мачът е последен за Антон Генов, той тази есен свири мачовете на “Етър” срещу “Ботев” и “Нефтохимик”. Какви са очакванията ви?

– Антон Генов е един от най-добрите български съдии, в последните години – най-добрият. Не го казвам, за да му правя комплименти заради бенефиса. Надявам се, че в последния си мач ще бъде на ниво, както е бил и досега, да го изпратим подобаващо – футболисти и публика. Сигурно е допускал грешки, което е нормално, но като цяло смятам, че Генов е един от най-добрите съдии в България.

– Какво бихте казали на феновете преди мача?

– Да подкрепят отбора. Като дойдох тук, видях едни огорчени хора. Постарахме се с футболистите, доколкото може, да възвърнем доверието. Надявам се както ни подкрепяха досега, да ни подкрепят и в мача с “Левски” и напролет, защото ако трябва да гоним целта, тя е обща – на играчи, ръководство и фенове. Нека подкрепят отбора и в мачовете, в които сме ги разочаровали, защото това е игра и е нормално не винаги да си на ниво. Но аз смятам, че през есента момчетата се стараха да покажат най-доброто от себе си.

КОМЕНТАРИ