IMG_0581

Ферарио Спасов направи изключително идване в „Етър” тази пролет – 15 победи от 15 мача. Тай е един от най-успешните треньори в родния футбол, водил с успех „Литекс”, ЦСКА, „Спартак” (Вн), „Олимпик”, „Дунав”, „Ботев” (Пд), Академия „Литекс”, „Монтана”… Всеобщото желание във В. Търново бе треньорът да остане да води „Етър” и в професионалния футбол, тъй като има визия и планове за сериозно развитие на „виолетовите”.

– Феро, общата ти оценка за представането на „Етър” през пролетта?

– Естествено, че е много добра, по простата причина, че не допуснахме нито една загуба. Спечелихме и най-важния си мач при гостуването на директния си съперник „Ботев” (Враца) и това, което направихме съвсем заслужено на базата на тези резултати, е да играем в „Б” група. Но и не трябва да изпадаме в някакво заблуждение, че това е много голям успех.

– Когато дойде, каза, че трябва да спечелим всички мачове до края. Вярваше ли в това?

– Аз съм човек, който не говори празни приказки. Такава беше простата аритметика.

– Но със сигурност е имало и напрежение у играчите от необходимоста да нямат грешна стъпка?

– Да, и то се отрази в качеството на играта в някои срещи, но важното е, че в решаващия мач с „Ботев” (Вр) ние бяхме не просто много добри. Ние бяхме по-добрият отбор от тях и бихме абсолютно заслужено, без никакви съмнения и твърдения, каквито се помъчиха да прокарат. Колегите от „Ботев” (Вр) се опитаха да омаловажат нашата победа, а тя си беше абсолютно чиста победа. До последно запазихме тази точка аванс, да, отрази се на качеството в някои срещи, но ги спечелихме. Помнят се само победителите.

– Предизвикателство е да поемеш един отбор с току-що завършена предсезонна подготовка, с направена селекция, по никое време…

– Това ми се случва за пръв път. Аз съм имал доста превратности в кариерата, поемал съм отбори, правил съм ги първи, правил съм ги шампиони, но в хода на втория полусезон за пръв път ми се случи… Хубаво е човек да поема предизвикателство и най-важното е, че момчетата се справиха. Срещнах момчета, които бяха всеотдайни, искаха да го постигнат. В лицето на Сашо Нанков срещнах абсолютно безрезервна подкрепа и когато има единомислие между ръководство, фенове и отбор, няма как да не постигнеш резултат. Защото когато доверието е нарушено, това почти винаги води до неубедителни игри.

– Какъв беше климатът в отбора?

– Ще го кажат момчетата. За мен климатът е показателен, след като футболистите идваха един час преди тренировка. И когато остават след нея. Това означава, че те изпитват удоволствие от нещата, които правят. Имах пълна подкрепа и от Калоян Чакъров, от Илиян Киряков, които бяха всеотдайни.

– Ясно е, че всеки играч има различен таван, но опитваха ли се да го достигат?

– Аз не мога да се оплача от никого в тренировките. Всички имаха желание да се доближат до най-доброто, което могат да правят. Факт е, че проблемите на „Ботев” в края на есента ни дадоха шанс да атакуваме първото място, иначе нямаше да можем и това е обективно. Но играчите на „Етър” показаха много висок морал. Аз не ги познавах до тази пролет и в процеса на работа виждах хора, които искат да постигнат нещо, но някой трябва да им помогне да постигнат добрите си страни. Е, показаха и някои по-слаби. Кой както се е представил, ние обективно ще преценим неговите качества.

– Твоят метод какъв е, да призоваваш към спокойствие ли?

– Моят метод е да изисквам много от момчетата, да изисквам постоянно. Те са млади и се нуждаят от напътствие как да станат нещата. Повече говоря в този аспект на разборите, а не толкова за футбол. Много е важен подходът.

– Как си налагаш този самоконтрол, беше толкова спокоен на дербито във Враца?

– Няколко пъти съм избухвал в кариерата си, но когато сме водили в резултата. Реагирал съм на несправедливости. Но когато човек е спокоен, той може да взема важните решения. Затова и във Враца взехме правилните решения, правилните смени, за да победим категорично.

IMG_0480

– Феновете излязоха с декларация, искаха да поставят плакат на стадиона „Само Феро треньор на „Етър”. Само след три месеца тук. Изненадан ли си?

– Имаше веднага след края неяснота как ще продължат нещата тук и аз на доста приятели казах, че от много години съм треньор, видял съм какво ли не, но това, което стана на мача с „Ботев” (Луковит), отношението на феновете към мен – това ми се случва за първи път за толкова години кариера. След мача отидох при тях, говорихме за най-различни неща. Аз бях един от тях и те ме приеха като един от тях. Не съм предполагал, че може за такова кратко време да се получи такава подкрепа и спойка и дори моите приятели не можеха да повярват, че това нещо става. Но явно става. Феновете са най-добрият проводник на това, което се случва в един отбор. Те много добре усещат кой е истински, кой е фалшив, кой е комерсиален.

Много хора се чудеха как може с такъв опит да отида във „В” група. Истината е, че с годините винаги ми е било мечта да бъда треньор във В. Търново. Винаги съм харесвал този град и съм си казвал как пък не се случи да работя в „Етър”. Ето, че се случи. И може би по телепатия феновете са го разбрали. Изключително съм развълнуван и съм казал, че въпреки предложенията, които имам, моят избор е „Етър”. Каквото и да стане! Заради тези момчета, заради ръководството, заради играчите… Това цена няма. Уважението на хората няма цена и това е най-важното.

– Какво следва оттук-нататък?

– Работим и съм сигурен, че ще направим много добър отбор с перспектива и трайност. Сигурен съм, че феновете ще бъдат всеки мач зад нас, както бяха и досега. Аз мога да им обещая само много работа. Изключително съм задължен от тяхното отношение да дам най-доброто от себе си заедно с играчите. Ще го направим.

– Кметът Даниел Панов те увери лично, че застава зад идеята „Етър” да е фактор в „Б” група. Сподели какво трябва, за да стане това?

– Кметът направи и невъзможното, при положение че след последния мач ние бяхме в неведение какво ще стане. Той показа защо е кмет на този град и разбра, че футболът е един феномен. Даниел Панов ни подаде ръка и ще направи каквото трябва. Но ние сме хората, които трябва да развием тази негова помощ. Той има намерение да осигури хора, които да се ангажират с футбола. Ние вече трябва да привлечем правилните футболисти, да ги развием както трябва, да направи отбор, който хората да гледат с удоволствие. Млад отбор с перспективни футболисти, на които да им се играе футбол. Естествено, ще останат няколко опитни играчи, за да канализират действията. Както беше в Монтана в началото. Който иска, да заповяда – ще бъде в един много хубав град и в един много титолуван отбор като ”Етър”, и ще се готви при условия, които ще го направят добър футболист.

– Селекцията в ход ли е?

– Разбира се, вече работим по селекцията заедно със Сашо Нанков, който е изключителен човек. Той много иска нещата да се случват. Убеден съм, че ще го направим. Имаме вече рамката. Футболистите знаят, че когато аз се ангажирам с нещо, то е сериозно, и очаквам да има доста интерес. Едни идват, други си замнават, така че ще има движение и в двете посоки. Ще ги поставим в конкурентна среда и който издържи. Ще има играчи, на които ще пожелаем успех и ще се разделим като приятели. Ще оставим тези, които си заслужиха да играят в „Б” група. Има и доста интересни имена, които са ми дали уверение, че ще дойдат в „Етър”.

– Има ли играчи от „Етър”, които са ти казали: „г-н Спасов, аз бях дотук, разделяме се”?

– Не, засега няма такъв.

– Ще има ли някакви структурни промени в клуба?

– Засега не, доволен съм от съвместната работа с Чакъров и Киряков. Имаме нужда от доктор, от масажист. Възможно е да се появи още един човек, който да помага на Стефан Атанасов, но това е право на Сашо Нанков. Колкото повече се увеличава щабът, толкова по се размива отговорността. Така че колкото по-малко хора се занимаваме, толкова по-има ефект.

– Какъв „Етър” искаш да виждаш в „Б” група?

– Отбор, който побеждава.

13268590_1179880865385551_952612737678075570_o

Тагове:

КОМЕНТАРИ