Lukanov
Анализ на отиващото си първенство и представянето на „Етър“ направи старши треньорът Емануел Луканов.

– Г-н Луканов, оценката ви на представянето до момента?

– Перфектен финал! Постигнахме нашата цел три кръга преди края, а после играхме и подобаващо срещу „Спартак“. Това означава, че отборът е показал една солидност и постоянство. От мига, в който заехме място сред първите три, до края не сме го напускали. Това означава постоянство през цялата година. Проблеми има навсякъде от едно или друго естество. Преборили сме се с тези неща.

– Кога ви беше най-трудно през сезона?

– Трудности имаше много, но нито за момент не ми е минавала мисълта, че „Етър“ няма да се бори за промоция! Аз не обичам да губя и всяка загуба за един треньор е труден момент. Имаше един момент с две поредни загуби срещу „Крумовград“ и „Спартак“. Отпадането ни за купата в Севлиево, там причините бяха други. Труден момент беше и първата загуба тук срещу „Лудогорец-2“. Лично аз си бях поставил за цел „Етър“ да не загуби нито един мач, за което всеки казва, че е невъзможно. За мен всичко е възможно. И все пак три кръга преди края целта ни е постигната!

– Някои наричат стила ви шампионски, но италиански, пестелив. Вие как го оценявате?

– Аз сега чувам тези неща, че сме играели пестеливо и по „италиански“. Аз първо търся една добра организация в защита и вече оттам-нататък според качествата на футболистите търсим по най-добрия начин да ги използваме. Нашите футболисти имаха такива качества – да играем по-затворено, да играем сигурно в защита и при отнемане на топката да рестартираме и да бъдем доста неприятни за противника. През есента наистина имаше много мачове, които завършиха с по 1:0, но трябваше да бъдат доста по-изразителни като резултат. Но има една максима: атаката печели мача, а защитата печели първенството! При мен нещата са по-скоро “фаза защита” и “фаза атака”. Солиден отбор бяхме, но пък през пролетта допуснахме повече голове, отколкото очаквах. Има ги тези мачове и сме ги анализирали.

– Какво предстои оттук-нататък?

– Не съм мислил още за моето бъдеще и това на играчите, не сме го обсъждали, защото искахме и математически нещата да се случат. Може би и леко от суеверие – да не предизвикваме съдбата. Разговорите тепърва предстоят. Искаме в оставащите мачове да се представим професионално и подобаващо. Това съм им казал на футболистите – да бъдем професионалисти докрай, това важи и за мен.

 

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ