boncho6

Президентът на “Локомотив” (ГО) Бончо Генчев напусна клуба. За рокадата се говореше отдавна във футболните среди, но от днес тя вече е факт. Точно по обяд той депозира оставката си в Община Горна Оряховица, след което даде обширно интервю, в което обясни мотивите си и бъдещите си намерения.

– Бончо, как се стигна до напускането ти на “Локомотив”?

– Малко преди 12 ч. си подадох предизвестието, че напускам клуба. Сутринта лично го написах. Заведох го в деловодството, съобщих го и на кмета Добромир Добрев.

– Какви са причините?

– Причините са много. Първо, мисля че се изчерпах психологически и енергийно да давам това, което съм давал близо 4 г. в Горна Оряховица. Другата причина е слабата вече комуникация между ръководство и хората, които помагат. Изгуби се връзката, започнаха да се прокарват странични мнения… Усещам, че не съм им вече толкова необходим, защото започнаха да се вземат странни решения в мое отсъствие. Ред са причините. Първо търся вината в себе си, но смятам, че съм постъпвал правилно. Давал съм картбланш на всеки един и всеки е имал право на глас, никога не съм действал еднолично.

Но границата на правомощията се прехвърли, затова казвам, че съм изчерпан, процесът стана невъзвратим и напускам.

– Каква е равносметката ти за тези почти 4 години?

– Хубаво е да се обърнеш назад и да видиш, че нещо от това, което си правил, е останало. Преди три седмици видях в най-малките футболисти това, което съм искал и ги тренирах преди три години. Видях моя почерк, слязох на игрището и се разплаках. Само един треньор знае какво му коства да се занимава с най-малките. Аз минах целия път от треньор, до изпълнителен директор и президент. Заварих трагично положение в треньорския състав, а вече имаме 5-6 квалифицирани треньора. Децата в школата вече са 170.

– Как се разделяш с хората от клуба?

– Относно ръководството: искам да благодаря на целия екип – общината с кмета г-н Добрев, членовете на УС Даниел Костадинов, Мишо Ченков, Огнян Стоянов и Николай Цачев. Благодаря на Евгени Иванов, благодарение на когото бяхв Г. Оряховица. Той е футболен човек, повярва ми от първия ден и беше докрая с мен. Благодаря на бизнеса, на Николай Рашков. В началото комуникирахме успешно с бившия гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров, но в последните месеци загубихме всякаква връзка. Нямам обяснение защо се случи това. Той е спортен човек с добро отношение към клуба, но от 6-7 месеца изгубих връзка с него. А и той е на ниво, от което не трябва да дава обяснение на никого.

Аз и на футболистите казах: имам 300 телефона в указателя си и с всеки говоря с най-добър тон.

– Има ли нещо общо напускането ти със слуховете, че “Локомотив” си продава лиценза?

– Аз не напускам заради това, нямам представа за какво става въпрос. Трябва да питате някои други членове на клубната управа. Не съм информиран, разбрах, че са водени някакви разговори, но не съм уведомен. Държа да го отбележа. Не съм участвал в разговори за сливане, за даване на емблемата и историята на “Локо” (ГО). И няма и да участвам.

– Когато говориш, че са взимани решения без твое съгласие, визираш ли треньорския щаб?

– Дал съм картбланш на всеки един и за мен тяхното мнение е меродавно – на Сашо Ангелов, Ценко Гавазов. Така че картбланшът е в неговите ръце, но оттам-нататък не бива да се прекалява. Пазил съм го от набезите, в това отношение Сашо е един от най-облагодетелстваните треньори в цялата “Б” група. Но кръстът си е негов, не съм му се месил. Имало е напрежение в определени моменти, но трябва да си останем в добри отношения.

– Чувстваш ли се по някакъв начин обиден?

– Да, донякъде, но това вече е история. Нарушиха се някои неща в комуникацията. Търся си грешките и в себе си.

– Темата “Етър”?

– Може да се говори всичко, истината е, че аз търся среща с кмета Даниел Панов, ще седнем и ще обсъдим нещата. Сашо Нанков отдавна искаше да се съберем. Имам виждания за футбола във В. Търново, но искам да видя Общината на какво мнение е. Искам да си изясня нещата в “Етър”, има ли Управителен съвет, ще бъде ли общински, какво ще е моето място там. За мен е важно клубът да е добре структуриран, каква ще е схемата на финансиране. Това ще бъде основният разговор с г-н Панов. Доколкото знам, клубът не е общински. До ден-два ни предстои среща, моето желание е Общината да се намеси в клуба, както бе в Г. Оряховица. Аз извървях този път в Горна Оряховица, искам да го извървя и във В. Търново.

– Имаш ли други варианти пред себе си на този етап?

– Не, нямам варианти. Искам в заключение да кажа, че в цялата си кариера на футболист никога не съм бил освобождаван или да си тръгна преди края. Така напускам и Горна Оряховица – с високо вдигната глава, че не съм предал никого, не съм направил нищо срещу този клуб.