На 6 октомври на 82-годишна възраст почина Георги Шопов – един от доайените на спорта в старата столица.

Роден е на 24 януари 1928 г. в Димитровград. Завършва ВИФ, а от 1950 г. животът му е изцяло свързан с В. Търново. Дълги години е вратар на “Локомотив” (Сф), а после – на ДНА в нашия град. От 1950 до 1963 г. е преподавател по спорт във военното училище и получава офицерско звание. Георги Шопов е сред първите преподаватели по физическо възпитание в току-що създадения през 1963 г. Великотърновски университет и става основател на спортната катедра, където работи чак до 1993 г. Дълги години е председател на Съдийската колегия, работеше и в Зоналния съвет на БФС. Заслужил деятел е на физическата култура.

Великотърновската спортна общественост, футболните, съдийските среди, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” загубиха една от най-значимите си фигури. Георги Шопов отдаде на старата столица 62 г. от живота си, до последно удивляваше със своята активност, организираност и работоспособност. В последните години написа ред книги, в които събра историята на великотърновския спорт. Първият му труд бе “История на катедрата по физическо възпитание 1963-1988 г.”, последван от “История на Великотърновския университет 1963-2008 г.”, а т.г. се появи и “45 г. катедра “Физическо възпитание” 1964-2009”.

Наред с волейбола и футбола, голяма любов на ветерана бе и съдийството. То бе тема на книгата му “История на футболното съдийство във Великотърновска област”, излязла преди по-малко от година. В нея той събра всичко за футболните рефери в региона и страната в едно уникално издание.

Погребението на Георги Шопов е в събота от 11 ч. във Велико Търново.

За него:

https://sport-vt.com/istoriyata-na-velikotarnovskoto-sadiystvo-sabra-georgi-shopov.html

https://sport-vt.com/vtu-sazdava-studentski-sportni-shampioni-vetche-45-g.html