joze

Именитият днес треньор Жозе Моуриньо е бил преводач на легендата на “Етър” и бронзов медалист от САЩ-94 Бончо Генчев, или по-точно на неговия клуб “Спортинг” (Лисабон) по времето, когато българинът играеше там. За този факт неотдавна Бончо Генчев спомена  в предаването Sport7 по TV7.

“Бях 6-7 месеца с Боби Робсън. Мога да кажа за него, че беше един много достоен, чист човек, типичен англичанин. Коректен, безупречен, чист в съзнанието си, не говори зад гърба, не е лицемер. В първия ден видя нещо в мен и ме попита, а Жозе Моуриньо превеждаше от английски на португалски. Бях се свил, а той ме попита какво правя встрани. Викам – тук попаднах, политика на клуба. Той поиска да ме види и още на първата тренировка разбра, че има нещо в мен. Направи всичко възможно да ме вземе в Англия.

Жозе Моуриньо пък слушаше всичко отстрани. Още тогава си личеше, че е наистина интелигентен човек. Всичко копираше, попиваше, крадеше с шепи. После си намери пътя в живота – треньорството, въпреки че никога не е бил голям футболист. Попадна на точното място в точния момент, но има и характер, идея и философия за футбола, която прокарва. Трябва и много акъл, а Жозе го има”, коментира Бончо Генчев.

Материала на TV7 вижте тук

“Велико Търново спорт” днес ви предлага уникално видео от онези дни. То е от архива на самия Бончо Генчев и го публикуваме за първи път. В материала, посветен на Бончо Генчев, заедно с Боби Робсън се виждат и неговите помощници – българинът Трендафил Терзийски и преводачът Жозе Моуриньо.

Вижте го:
 

КОМЕНТАРИ