IMG_7374

Здравко Баблаков за трета поредна година спечели отличието Спортист № 1 на Велико Търново за юноши и девойки. Плувецът на СК „Боляри 2009” спечели убедително анкетата на Община Велико Търново, като изпревари Симеон Събев от СКП „Царевец” и Анна Ангелова от “Калоян-92”.

Талантът изпрати поредната си силна година, донесла му три шампионски титли от държавното първенство за юноши – на 50, 100 и 200 метра бруст, медал от „Мултинейшън”, участие на европейско и световно първенство, както и още куп златни медали от международни турнири.

– Здравко, как приемаш поредното отличие „Спортист на годината”?

– Щастлив съм и се радвам. Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен и ме подкрепиха! Изпращам една доста успешна година за мен. Надявам се през 2020 г. да имам още по-високи успехи. Предстоят ми доста състезания, надявам се да съм здрав, да съм в добра форма и да се представям на ниво.

– Какво постигна през 2019 година?

– Участвах в доста турнири – най-вече в държавните първенства. На „Мултинейшън” в Швейцария станах трети на 100 метра бруст, 11-о място на европейското първенство за юноши, 18-о място на световното в Будапеща… Всички състезания преминаха точно както ги планирахме.

– Предполагам, треньорката ти доц. Цветанка Дилова-Нейкова и клубът ти „Боляри 2009” имат сериозен принос за тези успехи?

– Имат огромен принос, за което съм им благодарен. Също и на родителите ми, които ме насърчават, подкрепят ме във всяко състезание. Те са с мен навсякъде по състезания и им дължа също изключителна благодарност.

– Какво е за теб плуването?

– Как да го кажа… Когато плувам, се чувствам по-спокоен – на тренировки, по лагери, състезания. Доста сме сплотени в националния отбор, подкрепяме се и се надявам, че и за другите е така. Плуването за мен е главно развлечение и най-вече спокойствие.

– Докъде се виждаш в плуването и какво предстои през 2010 г.?

– В момента съм в петгодишен цикъл за Олимпиадата през 2024 г. Надявам се за тези пет години да бъда на ниво както в тренировките, така и в състезанията. Вярвам, че ще бъде доста успешен цикъл и се надявам всичко да е наред.

През 2020 г. първото голямо състезание е „Мултинейшън” в Гърция, след това евентуално Балканиада. Но трябва да бъда в топ форма за европейското първенство за юноши, което ще ми е за последна година.

-Какво си пожелаваш за Новата година?

– Най-вече да съм здрав, да съм събран в тренировките и да подхождам правилно в тях. Това е задължително всичко после да се получи идеално.

КОМЕНТАРИ