Обновената спортна зала на Великотърновския университет бе тържествено открита днес в навечерието на студентския празник. Лентата бе прерязана от ректора проф. Пламен Легкоступ заедно с декана на педагогическия факултет доц. Розалия  Кузманова, ръководителя на катедра ТМФВ проф. Людмил Петров и доц. Дилова, управител на спортния комплекс .

„Първата копка на залата бе през далечната 1982 г. при тогавашния ректор проф. Ангел Давидов. Изградена бе за 6 години и бе открита през 1988 г. в чест на 25-годишнината на университета. От края на 2011 г. досега бе изцяло и за първи път основно ремонтирана. Вложената стойностт е 2.4 млн. лв. по линия на партньорство. Енергийно ефективна, със съвременно осветление и модерна настилка. Залата вече е топла, а навремето играехме тук футбол с шапки и три чифта анцузи. Искам да ви поздравя с обвовената зала и да ви пожелая лично здраве и успехи”, заяви проф. Легкоступ, преди да пререже лентата.

Залата просто е неузнаваема в сравнение с това, което беше преди. Изцяло обновено е мултифункционалнота игрище – за баскетбол, хандбал, футбол, до него игрището по волейбол, бадминтон и джитбол. Залата разполага със стена за катерене, на долния етаж са фитнес центърът, маси за тенис, плувен басейн, спа център с две сауни, джакузи и парна баня.

Официалното откриване е съпроводено с 24-часов спортен маратон. Инициативата е наречена „24 часа спорт ВТУ”.  Организатори са Студентския съвет на Великотърновския университет, преподавателите в катедра „Теория и методика на обучението по физическо възпитание” и практиканти в неправителствената организация “Идея спорт”. То стартира в 18 ч. с турнир по стрийтбол. В програмата са включени още състезания по волейбол, тенис на маса, дартс, катерене, джаги, бадминтон, джитбол, футбол и т.н. По различните видове спорт са предвидени срещи между отбори от преподаватели и студенти. На 5 декември от 17:10 ч. е финалът на футболния турнир, след който ще е и официалното закриване на спортния празник. По регламент отборите по всеки вид порт ще се записват до половин час преди началото на състезанието. За участниците са предвиден много награди и изненади.

В 1:00 ч. на 5 декември е конкурсът „Мис „24 часа спорт ВТУ”, следват надпревара за най-атрактивен участник и интерактивен турнир по футбол. До сутринта залата ще се оглася от много музика и танци. В 8:00 сутринта започва турнир по футбол „Приятели на Русия”. Срещите продължават цял ден, а късно вечерта ще стане ясен победителят. Същия ден следобяд ще се състои представителна футболна среща между преподаватели от ВТУ и общински съветници.
КОМЕНТАРИ