IMG_11581

Първото място през новото първенство, даващо право на влизане в „Б” група – това е категоричната цел пред „Етър”, който затяга сериозно редиците си като структура, отбор и организация. „Виолетовите” ще бъдат водени и от нов старши треньор – Калоян Чакъров.  Той заменя на поста досегашния наставник Сашо Ангелов, с който етърци завършиха на 5-о място в изминалия сезон.

Промените станаха факт след среща между кмета на Община Велико Търново Даниел Панов и президента на клуба Александър Нанков, на която в детайли е обсъждано бъдещето на футбола и клуба. Преди десетина дни Нанков алармира пред медиите, че е готов да напусне, ако няма ясен ангажимент от Общината и работещ Управителен съвет, тъй като според него единствената цел трябва да бъде първото място и връщане в професионалния футбол. В края на миналата седмица той е имал среща с кмета, на която е получил категорични уверения за бъдещето на „Етър”.

„Основната цел е влизане в „Б” група. Разговорите ни с г-н Панов бяха много ползотворни, гарантирано ни бе обезпечаване – и от общината, и от спонсори. Поставихме му въпроса и за терена в Дебелец, който ще бъде възстановен след потопа. Теренът ще бъде оправен и отборът ще тренира отново там. „Етър” ще има нов старши треньор – това е Калоян Чакъров, изборът му беше общо ренешие. Лично аз го познавам от много години – още от Радиотехникума, където бяхме съученици. Калоян е човек с опит и познания у нас и в чужбина. Той е много амбициозен и има визия за бъдещето на отбора”, коментира Александър Нанков. Основната част от отбора ще се запази, като ще бъдат привлечени и нови футболисти, а Чакъров вече работи по новата селекция.

От „Етър” благодариха на Сашо Ангелов за свършеното през миналия сезон. „Сашо винаги ще има своето място в „Етър”. Миналата година устоя мъжки и създаде отбор от нищото. Успя да запази виолетовия дух и да направи тима фактор във „В” група. Просто в хода на първенството се натрупа напрежение и това е причина за треньорската рокада, но Сашо Ангелов направи много и се разделяме с най-добри чувства”, заяви президентът на клуба Александър Нанков.

Калоян Чакъров е отлично познато име на великотърновската общественост. Роден е на 17 февруари 1971 г. във В. Търново. Син на дългогодишния капитан на „Етър” и футболен съдия Стефан чакъров. Играе за „Етър”, после в „Марица”, „Черно море” и в Италия. Калоян Чакъров е единственият футболист на „Етър”, ставал шампион и като юноша, и при мъжете. През 1987 г. под ръководството на Васил Матев юношите младша възраст печелят първите златни медали в историята на клуба, а самият Чакъров е обявен за най-добър вратар в първенството. Само след 4 години, едва 20-годишен, той вече е част от мъжкия отбор и става шампион на България и носител на Купата на БФС, а през 1995 г. и носител на Купата на ПФЛ.

Десет години живя и работи в Италия, преди да се завърне отново в България. Бе треньор на вратарите в „Монтана”, след което се завърна във Велико Търново и стана треньор на вратарите по времето на Велин Кефалов, а после и директор на детско-юношеската школа на „Етър 1924”. Бе в екипа на Цанко Цветанов, с който „виолетовите” влязоха в „А” група, а през октомври 2012 г. води етърци в 2 мача и като старши треньор след уволнението на Цветанов (загуба с 1:0 от „Миньор” и победа с 1:0 над „Ботев” Вр). После си тръгна от „Етър 1924” и стана треньор във „Видима-Раковски” и ФК „Раковски”, за да се върне сега отново в „Етър”, вече като старши треньор.

„Радостен съм, че отново съм в „Етър”. Работата ми започна преди време и сега ще продължа със същия ентусиазъм. Осъзнавам цялата отговорност, защото това е „Етър”! Очаквам да успеем да се обединим – ръководство, щаб, фенове, общественост, в едно – че мястото на „Етър” е сред професионалистите.

Трябва да направим отбор, който да отговаря на нивото и високите цели. Все още не сме закъснели с времето, въпреки че е възможно някои от досегашните играчи вече да са в други отбори. Но ще разберем кой държи на „виолетовия” дух. Ще има и нови попълнения. Само хора, заинтересовани морално, ще бъдат добре приети при нас”, категоричен бе Калоян Чакъров.

Той подчерта, че е в много добри отношения с досегашния наставник Сашо Ангелов. „Предстои ми да говоря със Сашо Ангелов и да чуя неговото мнение за всеки от играчите. Той направи много миналата година, от нищо създаде отбор. Нашите отношения са колегиални, важно е в един клуб да има приемственост. Работата не ме плаши, знам, че ще ми е трудно, но това ме абмицира още повече”, завърши новият старши треньор на етърци Калоян Чакъров.

Калоян Чакъров за себе си и за “Етър” – откъс от филма “Виолетови шампиони”:

Тагове:

КОМЕНТАРИ