IMG_1918

Шампионките от „Етър-64” паднаха с 23:29 (11:19) от „Бъки” в дербито на „А” РХГ. Това бе първа загуба на „виолетовите” у дома в мач за първенство от 7 години и половина насам – от вече далечната 2007 г. Загубата прати тима твърдо на второто място, което ще трябва да отстоява срещу „Шумен-98”, за да стигне до финални плейофи за титлата срещу габровки.

Твърде много фактори в минус се натрупаха за етърки и допринесоха за загубата. Първо, финансовата криза и сериозно подмладеният отбор. Второ, липсата на нормална зала за тренировки, след като клубът не може да си позволи да плаща за всяко занимание в ДКС „В. Левски”. Трето, отсъствието на контузения пивот Даниела Коцева, което ясно пролича. И четвърто, габровки към дадения момент наистина са по-добрият от двата отбора.

Мачът показа всичко това по-категоричен начин. „Бъки” поведе от самото начало и поддържаше минимална преднина от 1-2 гола до 8-ата минута. При 3:4 габровки нанизаха пет поредни гола и дръпнаха с 3:9. Състезателките им минаваха безпрепятствено през етърската защита, тренираща цяла есен в зала с малки размери, което се оказа решаващо. В атака пък „виолетовите” бяха неуверени и направиха куп пропуски, които направиха герой вратарката Ралица Тонева.

Етърки се стараха, много борбено и с хъс игра Маги Дончева, полезна бе Деница Иванова, силно пази Деси Николова, но просто това не бе достатъчно, за да има равновесие. Деница Иванова бе рожденичка и преди мача получи цветя от своите съотборнички и от президента Атанас Атанасов. На трибуните сред публиката пък бяха почти всички футболисти на „Етър”, които подкрепяха своите съгражданки.

В средата на полувремето „болярките” пропуснаха три поредни 7-метрови хвърляния. Към 25-ата минута домакините влязоха в подем и пасивът бе намален до 10:13 след хубави голове на Маги Дончева и сестрите Деси и Петя Кръстеви. Интригата бе на крачка от връщане, но „Бъки” отново вкара 5 поредни гола, като Лидия Ковачева и Боговеста Йосифова бяха неудържими. Така почивката дойде при 11:19 – нещо, незапомнено в ДКС „В. Левски”.

През втората част възпитаничките на Йонка Генчева играха по-добре и поддържаха равновесие, като Деси Николова продължи със силните си изяви. Разликата обаче се увеличи на 9, а в 43-ата минута и на 10 гола – 15:25 и 17:27. В последните минути „виолетовите” върнаха 6 попадения срещу само две на габровки и краят дойде при 23:29.

IMG_1915

Най-резултатна в мача бе Л. Ковачева с 12 гола, следвана от Б. Йосифова с 10. За етърки с 8 попадения завърши направилата добър мач Маги Дончева. Въпреки неприятната загуба, първа от дълги години насам срещу български отбор у дома, „болярките” заслужават поздравления, че се бориха до последно, но за съжаление реалностите в момента са такива. Остава да се надяваме, че със завръщането напролет на Даниела Коцева и при задължителното създаване на нормални условия за подготовка на великотърновските момичета те ще влязат още по-конкурентноспособни във финалните мачове за титлата.

„Етър-64”: Д. Николова, Павлова 1, Дончева 8, Д. Кръстева 6, М. Йорданова, П. Кръстева 4, Д. Иванова 3 (Хр. Гавраилова 1).

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ