Зоя Стефанова в атака.

Малко не достигна на хандбалистките на „Етър-64” да стопят шестте гола пасив от есенната загуба от „Бъки”. Великотърновки спечелиха днешното дерби с габровки с 33:29 и заслужават поздравления за победата, макар че четирите гола аванс се оказаха недостатъчни и отборът остава втори преди плейофите.

Срещата бе оспорвана и трудна и протече на периоди, като домакините водеха почти през целия мач с по няколко гола. Началото бе неприятно – „Бъки” поведе с 0:2 с голове на Христова и Радева, а после и с 1:3. От този момент „Етър-64” взе инициативата и набързо обърна резултата. Новото попълнение Захарова с първия си гол за тима намали на 2:3, в 7-ата минута стана 3:3, а после опитните Зоя Стефанова и Соня Богданова с два красиви гола доведоха нещата до 6:3. Силно в тези минути пази Деси Николова.

Развоят на нещата поизнерви треньора на гостенките Христо Коев, който първо получи устно предупреждение, а после – и жълт картон. Отново обаче дойде ред за подем на „Бъки”, които се възползваха от грешки в играта на етърки и изравниха за 6:6. Равенството се запази чак до 19-ата минута, когато бе 9:9, а Роксана Радева дори с десети гол изведе напред в резултата габровки.

Оттук до почивката „Етър-64” изигра най-силните си минути. Влязлата Гери Александрова заключи вратата си, а Бурнева, Дончева и Захарова с решаващи голове доведоха нещата до мечтаната преднина от шест гола – 17:11. Вместо да дочакат паузата, в последните секунди обаче етърки инкасираха два гола и почивката дойде при 17:13. Както в началото на първата част, „Бъки” бе по-активен и в началото на втората, като с три поредни гола намали до 17:16. Оттук до края на мача „виолетовите”, подкрепяни от ентусиазираната публика, поддържаха аванс от 3-4 гола. В 50-ата минута бе само 25:24, но след попадения на Коцева, Стефанова, Бурнева и Богданова се стигна до 29:25 осем минути преди края на мача.

Маги Дончева бележи пореден гол във вратата на "Бъки".

Както се и очакваше, в решаващи моменти последваха и някои решения на съдийската двойка, които удариха рамо на гостенките, а в един момент „Етър-64” остана дори с две състезателки по-малко на терена. Краят дойде при 33:29.

Най-резултатни в мача с по 9 гола бяха Соня Богданова от „Етър-64” и Меги Кънева от „Бъки”. Така великотърновки вероятно ще останат втори след редовния сезон, ако не се случи някоя изненада, но решаващите битки за титлата за после – „Бъки” ще има леко предимство в домакинствата, но резвръзката тепърва предстои.

Йонка Генчева: „Изиграхме хубав мач, показахме, че можем да играем добре и срещу труден съперник. Няма да коментирам съдийството. Не успяхме да стопим шестте гола, но домакинствата на финала не са от такова голямо значение. И в Габрово, и тук, е едно и също, зависи ние как ще играем.”

„Етър-64″: Николова, Дончева 4, Богданова 9, Бурнева 7, Зоя Стефанова 5, Захарова 3, Коцева 3 (Александрова, Зорн. Стефанова 1, Иванова, Кръстева, Павлова, Събева, Димитрова 1).

Тагове: