DSCN3162

Веселин Комитов е единственият великотърновец, поддържал лични контакти със Силвио Берлускони. Бившият италиански премиер почина на 86-годишна възраст в понеделник след хронична левкемия, а вчера бе погребан с държавни почести в Mиланската катедрала.

Лични писма от Берлускони и подарък – вратовръзка на „Милан“, пази в богата си колекция Веселин Комитов. През декември 1986 г. магнатът стана собственик и президент на „Милан“. Българинът не пропуснал да го поздрави за спечелената купа „Мундиалито“, където играли с „Интер“. Берлускони му отговорил с писмо с оригинален подпис. „Благодаря за добрите думи по адрес на „Милан“ и комплиментите към мен по повод на победата ни на „Мундиалито-87“. От сърце благодаря за Вашата съпричастност и Ви поздравявам за уважението към нашите цветове“, пише италианският милиардер до Комитов.

DSCN3161Кореспонденцията им продължава и през 1990 г., когато великотърновецът му изпраща подарък – икона на Свети Георги Победоносец. В отговор получава ценни подаръци – картичка от Берлускони с нови благодарности и оригинална вратовръзка на „Милан“. Българинът има още много подобни вратовръзки и ги носи през годините, в които е финансов инспектор.

После Силвио Берлускони тръгва в политиката, но остава собственик и президент на „Милан“, а кореспонденцията с Веселин Комитов продължава вицепрезидентът на клуба Адриано Галиани. Комитов пази и десетки снимки с оригиналните автографи и писма до него от легенди на миланския клуб като Ривера, Барези, Малдини, Капело и още куп други. На една от тях са тримата играчи от фамилията Малдини – бащата Чезаре, синът Паоло и внукът.

„Берлускони започна със строителен бизнес, после реши да закупи „Милан“, направи телевизии, издателства… Много малко хора обаче знаят, че през 1986 г. той иска да купи „Интер“, но размисля и не отива на решаващата среща, а половин година след това взима „Милан“. Когато през 2017 г. се оттегли от клуба, сподели, че за 30 години е спечелил 31 титли, но е можело те да бъдат с друг отбор…“, разказва Веселин Комитов. Писмата и снимките е подредил в 32 огромни папки, като от Италия има такива на „Милан“, „Интер“ и „Ювентус“, от Германия на „Байерн“, „Хамбургер“ и „Кайзерслаутерн“, от Испания на „Барселона“ и „Реал“, от Бразилия, Англия и т.н.

„Берлускони беше уникален човек, много уважаван и възпитан, макар че беше от средно семейство. За мен е чест, че съм си кореспондирал с него и бях съпричастен с неговото 30-годишно присъствие в световния футбол. Той създаде много правила и успехите впоследствие на италианските клубове са благодарение и на него. Навремето идва и в България, но като политик. Имаше усет към нещата, към бизнеса, в Италия много го обичат, наистина имаше харизма. Никога не съм търсил дивиденти, всичко е било от любовта ни към футбола“, завършва Веселин Комитов. Той вече е изпратил свое съболезнователно писмо до последния му клуб „Монца“ и до фамилията на Берлускони.

Тагове:

КОМЕНТАРИ