Иван Дамянов в Дъблин, където взе участие в Irish Open

Иван Дамянов в Дъблин, където взе участие в Irish Open

Велико Търново е град с достойни представители в какви ли не спортове, но едва ли някой е подозирал, че старата столица има такъв дори в покера. Всъщност, може би голяма част от хората не приемат това за спорт. Само че човек ако следи по-внимателно например телевизионния канал “Евроспорт”, ще се увери, че там се обръща сериозно внимание на покера – значи поне на запад такива съмнения не съществуват.

Великотърновският боец в покера се казва Иван Дамянов и е на 25 години.Той решава да се занимава с това преди около 3 години, когато завършва висше образование. Започва да играе на безплатни турнири в различни сайтове и още в първите месеци постига успехи.

“След първоначалните добри резултати, реших през ноември 2006 да участвам в коледен онлайн турнир. От 300 участници завърших на първо място и спечелих неочаквано дори и за самия мен  мотор “Харли Дейвидсън”. Тогава това бе най-големият успех на българин в интернет надпреварите. През 2008 участвах и на състезания на живо.

Отново чрез безплатни сателитни турнири в сайтове спечелих покани за участие и пакет, включващ всички разноски, както и входа за участие в  Irish Open – Откритото първенство на Ирландия и Еuropean Poker Tour – London. Не бях сред първите там, но научих много от видяното и придобих ценен опит от професионалистите…Няма да забравя и краткия ми разговор със световния шампион Дойл Брънсон.”

На един от турнирите Иван е имал възможност да се запознае със световния шампион Дойл Брънсон (с патериците)

На един от турнирите Иван е имал възможност да се запознае със световния шампион Дойл Брънсон (с патериците)

Иван не е съгласен с популярната идея, че покерът е просто хазарт и едва ли не е нужен само късмет: “Според мен късметът е 25 процента от всичко, а останалите 75 са умения. Повечето участници следят знаците, които противниците им издават. Според мен обаче преди всичко покерът е математика, а също така и разучаване на съперника – да си правиш записки на неговите действия и да се приспособяваш към стила му. Казано по друг начин – има и психология в покера и ,естествено, на моменти и блъфиране.”

Тази събота един срещу друг ще се изправят “Валенсия” и “Реал” (Мадрид) в най-интересния мач от поредния кръг в Примера Дивисион. Ето и общото между тази футболна битка и Иван Дамянов: “Наскоро играх в друг коледен турнир и го спечелих. Наградата бе екскурзия до Валенсия с включени две нощувки, както и посещение на мача “Валенсия” – “Реал”. Иначе съм си фен само и единствено на “Етър” и ходя често да ги гледам, но за съжаление сега ситуацията в клуба не е никак добре…Дано напролет видим отново Аврионов в редиците ни!”

Дори и звезди от холивудското кино са били побеждавани от младия великотърновец: “На един специален турнир участваха и около 20 холивудски знаменитости, водещи и манекенки, а останалите бяха обикновени играчи. Идеята бе ако отстраниш 5 от звездите, да им вземеш чиповете, при което ти дават 1000 долара бонус. Е, направих го.”

Иван спечели мотор "Харли Дейвидсън" в турнир, в който участва с ник "EtarVT"

Иван спечели мотор "Харли Дейвидсън" в турнир, в който участва с ник "EtarVT"

Може ли човек да си изкарва основния доход с покер? Според Иван – да, но определено не е лесно: “Зависи от човека, трябва да притежава необходимите качества. Трябва много да се пази от пристрастяване! Но спокойно може да се започне с безплатните турнири в интернет. Един българин вече успя да постигне изключително сериозен успех, след като на Irish Open завърши четвърти и спечели около 160 000 евро”.

Пред Дамянов предстоят нови предизвикателства през 2010: “През януари би трябвало да участвам нa European Poker Tour в Копенхаген, Дания – това е турнир от верига, включваща 13 европейски столици. През лятото ще се опитам да се класирам и на Световното в Лас Вегас – което е най-голямата мечта за всеки, занимаващ се с това.”.

Явно Велико Търново вече има своят достоен представител и в покера. Добре, че на Иван Дамянов не му трябва тренировъчна база и сериозни финанси за това, което прави, а само компютър и интернет – иначе щеше да има куп главоболия и да не може да се съсредоточи над играта, която явно умее наистина добре.

Тагове:

КОМЕНТАРИ