IMG_4424

Изборът на В. Търново за домакин на финалната четворка от баскетболния турнир за Купата на България при жените не е случаен, заяви на пресконференция във Велико Търново днес президентът на БФБ Георги Глушков.

На 7 и 8 март в ДКС „Васил Левски” ще се проведат полуфиналите и финалът на надпреварата. В петък от 15:45 ч. и 18:00 ч. са двубоите „Левски” (София) – „Хасково 2012” и „Дунав 8806” – „Монтана 2003”, които ще определят финалистите за трофея. В събота от 15:45 ч. е срещата за трето-четвърто място, а от 18 часа стартира финалният мач.

Шефът на Баскетболната федерация подчерта, че В. Търново е бил кандидат за домакин на Европейско първенство миналата година, но за съжаление ФИБА е избрала друг град.

„Организирахме тук обаче чудесен международен турнир за девойки до 18 години и продължаваме да работим съвместно. Имате две прекрасни зали, които отговарят на всички условия – ДКС „Васил Левски” и тази на Великотърновския университет. Смятам, че гражданите на Велико Търново трябва да се гордеят от спортните бази на закрито, които градът има. Разбрах, че строите и трета, което е много важно”, коментира Георги Глушков. Той прогнозира много оспорван финален турнир, тъй като три от четирите отбора идват, за да си тръгнат с купата.

Очаква се и присъствие на сериозна група фенове на съставите. Билетите са по 2 лв. и ще важат за двата мача за деня, а учениците ще влизат безплатно.

Кметът Даниел Панов припомни, че бяха сменени баскетболните кошове в ДКС „В. Левски” и те вече отговарят на международните стандарти, боядисано и начертано наново бе и игралното поле.

Даниел Панов добави, че над 150 деца тренират баскетбол в старата столица.

В тази посока Георги Глушков коментира, че федерацията се опитва да възстанови баскетбола в центрове като В. Търново, който преди години имаше отбори в женския и мъжкия елит. Той ще проведе разговор с ректора на ВТУ проф. Пламен Легкоступ за създаване на тим, който да се състезава в студентската група. В нея може да се събират отбори от Тракийския университет, Икономическия университет във Варна, Югозападния университет в Благоевград, както и от други вузове.

По време на финалите във В. Търново ще бъде отбелязана и 30-ата годишнината от спечелването от отбора на „Левски” на Купата на европейските шампиони по баскетбол за жени.

Тагове:

КОМЕНТАРИ