Borba

За първи път след 1989 година Велико Търново ще приеме международния турнир по свободна и класическа борба „Дан Колов – Никола Петров“. 59-ото издание на най-старото международно състезание по борба в Европа ще се проведе от 17 до 20 февруари сл.г. в ДКС „Васил Левски“. Това стана ясно след работна среща между кмета на Общината инж. д-р Даниел Панов и генералния секретар на федерацията по борба Валентин Райчев. Олимпийският шампион от Москва бе в старата столица начело на делегация на БФ борба, която направи оглед на Двореца на културата и спорта. След инспекцията той разговаря с кмета инж. Панов, като бяха обсъдени различни теми свързани с развитието на спорта у нас.

Първият турнир “Дан Колов” е проведен на 13 април 1962 г. в София. Впоследствие състезанието получава световно признание и намери трайно място в календара на Световната федерация по борба за аматьори (ФИЛА).

Четирима са великотърновските борци – носители на Златния пояс на Дан Колов. Това са Иван Шавов, първи носител на пояса през 1971 г. и общо петкратен златен медалист, Румен Павлов /1989 г./, Михаил Ганев /2006 и 2012 г./ и Радослав Великов /2010 г./

През 1989 г. имено в ДКС „В. Левски“ Румен Павлов печели златния пояс, като на финала в категорията си побеждава двукратния световен шампион Ким Сик от Южна Корея.

Тагове:

КОМЕНТАРИ