Велико Търново и Общината се заеха да спасят детско-юношеската школа на “Етър 1924”, която в последните месеци бе оставена на произвола на съдбата. В нея през пролетта нещата стигнаха дотам, че да не могат да се намерят такси за мачовете, транспорт за пътуванията, и детските отбори да губят служебно мачовете си. Отделно пък треньорите в ДЮШ работят на добра воля и от декември не са получавали заплати. След отказването на Фейзи Илханлъ от “Етър 1924” и ликвидирането на мъжкия отбор, въпросът с школата остана да виси във въздуха. За разлика от чуждестранните футболисти при мъжете, в школата са децата на Велико Търново, а бъдещето й стана абсолютно неясно.

Стигна се дотам треньорите в коментарите под “ВТ спорт” сами да излязат с призив към обществеността за помощ да бъдат поне доизиграни оставащите няколко мача в следващите две седмици, за които няма пари за транспорт и такси. Активизираха се и феновете, които излязоха с отворено писмо до обществеността.

“Тези деца са децата на Велико Търново и те трябва да изиграят още няколко срещи за да приключат оставащите им срещи до края на сезона. Ние, феновете, апелираме към обществеността и хората, които могат и имат възможността да помогнат, да го направят. Дано разумът надделее”, се казва в него. Още вчера се е намерил благодетел, който не иска да се афишира, но е подсигурил транспорта за оставащите мачове.

Днес в общината се състоя среща между кмета Даниел Панов, шефа на ЗС на БФС Георги Велинов, представителите на клуба Стефан Атанасов и Сашо Ангелов, на която присъстваха и почти всички треньори на детско-юношеската школа – Борислав Евтимов, Георги Георгиев, Емил Георгиев, Марин Стефанов и Николай Катъров. На нея бяха поставени най-належащите проблеми – доизиграването на мачовете, а и основният – за бъдещето на школата.

Стана ясно, че десетте отбора от “Етър 1924” имат да доизиграят общо 16 мача до 26 май, като за такси, наеми, охрана (без транспорта) са необходими всичко 2000 лв. Даниел Панов реагира незабавно, като ги увери, че сумата ще бъде осигурена. В общината има сметка, на която преди време бяха внесени от дарител 10 000 лв. за школата и от тези средства ще бъдат осигурени парите.

“Аз като кмет лично поемам ангажимента. Важното е в момента да се осигурят средства за децата, за да могат да си изиграят планираните срещи. Да се осигури транспорт и всичко необходимо, а след това ще излезем със съобщение в пресата какво предстои. От дарението можем спокойно да отделим една част, за да се поемат разходите. Отделно имаме и други хора, които искат да помогнат”, заяви Даниел Панов.

Кметът увери всички присъстващи, че школата ще продължи да съществува. Той сподели, че още е рано да излиза с конкретни подробности, но повтори, че футбол във В. Търново ще има. “След като се вземе решението, от което смятам, че всички ще са доволни, и школата ще продължи своето развитие”, категоричен бе Даниел Панов. Той успокои треньорите, че няма да останат без работа, защото юростите вече подготвят документите на новия футболен клуб във В. Търново, който ще поеме цялата школа. Панов заяви, че клубът ще е общински, а желание да помагат са изявили много хора с възможности.

Вторият основен въпрос бе за спортните бази в общината и необходимостта от терени. Присъстващите поставиха ред конкретни въпроси и дадоха мнения по темата за ремонта на съоръженията и за най-добрите варианти за условията за тренировки и мачове. Даниел Панов подробно обясни за терена на стадион “Ивайло”, бъдещото игрище до него, до спортното училище, за стадиона в Дебелец, за игрището на Националния военен университет и възстановяването на на игрището “Спартак”.

Очаквайте подробности за базите и интервю с кмета Даниел Панов!

КОМЕНТАРИ