Ситуацията в ПФК “Етър 1924” и резултатите от проведеното неотдавна Общо събрание, на което мажоритарният собственик излезе с ултиматум, ще бъдат точка от дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет във В. Търново. Както е известно, Фейзи Илханлъ притежава вече основния пакет акции, а негов съдружник с 34 % е местната община. Нейн представител на събранието бе бившият зам.-кмет Йордан Грозданов, който днес трябва да запознае съветниците с решенията на събранието. Съгласно предварителното решение на Общинския съвет той гласува “въздържал се” и “против” в точките от дневния ред.

Към доклада му е приложена и информация от кмета Даниел Панов. От нея става ясно точното разпределение на акциите в ПФК “Етър 1924” АД към момента. Фейзи Илханлъ притежава 28 815 бр. акции, което прави 56.50 % от общия дял. Неговият брат Осман Илханлъ пък е собственик на други 4 845 бр. акции, което е 9.50 %. Така общият пакет на двамата братя Илхалнъ е 66 %. Общината притежава 17 340 бр. акции, което е точно 34 %.

В Съвета на директорите пък са Фейзи Илханлъ, Ендер Хасанов Дурмушев и Мариян Маринов, като новите двама са Диядин Кая и Радин Серафимов Хаджиев.

“Велико Търново спорт” разполага с копие от документите, от които се вижда дословно какво искане е отправил Фейзи Илханлъ към Общината. Мажоритарният собственик се е заканил да вдигне уставния капитал и по този начин да игнорира Общината в клуба.

“Господин Илханлъ изрази недоволство от съдружието на Общината с останалите акционери. Според него тя трябва да участва финансово в рамките на 34 % в издръжката на отбора. Ако Общината не е съгласна, то тогава призовава акциите в размер на 34 % от капитала да ги предостави на АД, за да може да се търсят други съдружници.

В случай, че Община Велико Търново не е съгласна на такава стъпка, то на следващото акционерно събрание ще предприеме необходимите действия за увеличаване на капитала на дружеството и респективно с това, изключване на представителя на Общината в Съвета на директорите. За решението на Общината Дружеството ще очаква своевременно уведомление в писмена форма”, пише относно исканията на Илханлъ в доклада на Йордан Грозданов до съветниците.

Темата е под точка 47 в днешния дневен ред и на нея освен изслушването е възможно да има и дебати по темата. На миналата сесия бившият депутат и бивш президент на ФК “Етър” Стоян Витанов призова за излизане на Общината от дружеството.

Отделно пък на последното си заседание Икономическата комисия към местния парламент реши да поиска от кмета Даниел Панов на следващата сесия през февруари да представи официалното становище на Общината относно участието в “Етър 1924″ АД.

Тагове:

КОМЕНТАРИ