4-Copy-3 - Copy

Едва ли тези, които го създадоха, ще са доволни от сегашното му състояние… Едва ли тези, които положиха трудното начало, са вярвали, че пътят ще е лесен. Едва ли тези, които кърпеха парцалените топки и ги късаха по стария терен, са вярвали, че някога ще имат свой собствен стадион – един от най-красивите в България! Едва ли тези бедни момчета, които правеха благотворителни вечеринки и събираха членски внос, за да може НЕГО да го има, са вярвали, че някога ще стане ШАМПИОН! И със сигурност – тия същите младежи, които преглътнаха гордостта си и стискайки ръце обединиха местните тимове в един, са вярвали, че той ще доживее 100 години!!!

Днес, един век по-късно, влизаш и четеш изказвания на местни и национални статистици и хора, негодуващи срещу съществуването на всички други, освен своя собствен тим, твърдейки: Ама, вие не ставате на 100. Вие фалирахте през 2003 г. После 10 години бяхте ,,Етър 1924″, след това взехте лиценза на “Ботев” (Дебелец). Какви 100? Вие сте припознавачи! Не наследихте Шампиона…. (И най-любимото ни): ИЗГУБИХТЕ ИСТОРИЯТА СИ!….

Какво значи “вие не сте ЕТЪР”? Какво значи “вие загубихте историята си”? “Клубът ви умря?!” А когато България бе близо 500 години под османско робство, без държава, без права, без свобода, без надежда за живот… Нашата България умря ли? България загуби ли историята си? А след битките при Шипка и Плевен и победата над поробителя и при поставяне началото на Третата българска държава, да броим ли, че България е създадена 1878 г.? Или, ако Ви е по-удобно, че направо припознахме нечия друга държава? Или май истината е, че…. просто оцеляхме?!!! България оцеля, защото дори когато нямаше държава – имаше народ! ЕТЪР оцеля, защото дори когато нямаше отбор или създаваше нов, продължаваше да живее в сърцата на хората!

Нито един клуб, нито един град или държава, са просто купчина документи и лицензи! Един клуб или една държава съществуват благодарение на хората, които носят любовта и историята – пазейки и обогатявайки я, за да я предадат на следващите! И когато прадядовците ни го създадоха, а дядовците ни го поеха, бащите ни пък го направиха Шампион, а ние продължаваме да го поддържаме жив – макар и доста често на изкуствено дишане, и да излезе някой и да каже: вие не сте ЕТЪР! Не сме ЕТЪР???

Били сме и ще бъдем! Не за друго, а защото в най-мътните години на държавата и българският футбол на нас се падна тежката задача – да го запазим жив и да го предадем на новите… А те, ако могат и доколкото могат…

Десетки отбори фалираха дружествата си през годините. Сменяха лицензи, местоположение, имена… Но поради една или друга причина, или заради любовта на шепа още варващи – оцеляха! И докато се смеехме един на други и се сочехме с пръст, падаха още и още и ще продължат да падат! Но, разбира се, това не е толкова важно, или?! Не е важно, че през 90-те мутрите влязоха във футбола да перат пари. После политиците да ги сушат, а сега мутри и политици движейки бет компании с бели пари в черното тото ги въртят и превъртат решавайки вековни съдби! Умишлено държат организацията и управлението на най-масовия спорт на най-ниското ниво в Европа, а ние по стадионите ставаме все по-малко и по-малко…. Иначе по поведение на трибуните се стараем да приличаме на агитките от белите държави. Да, ама какъв футбол гледат те, какъв гледаме ние?!

И да, другари. През 2024 г. ЕТЪР от Велико Търново става на 100! И въпреки всичко, което го сполетя през годините и въпреки всички кърлежи и паразити, смукали от него до убиване тогава и сега, Ние сме горди, че това е нашият град и точно ЕТЪР е нашият отбор!!!

Оцеляхме преди – ще оцелеем и сега, без значение в коя група! И дай Боже, някога ей тъй, дори за кратко, да огрее слънце и на нашата мрачна улица!!!
А дотогава и докато можем: САМО ЕТЪР! Сега и завинаги!

Ултра Фронт Боляри

Тагове: , , ,

КОМЕНТАРИ