00790402

На теория пред „Етър” все още съществува хипотетична възможност да се класира за дори за участие в Лига Европа. УЕФА публикува коефициентите на българските отбори за предстоящите евротурнири, като в списъка са всички клубове с теоретична възможност за участие.

Разбира се, за „Етър” основата цел сега е запазване на мястото в Първа лига. За да играе в евротурнирите той първо трябва да победи „Витоша”, а „Царско село” да загуби от „Черно море”. После да победи като гост първенеца от другата четворка, да спечели и мача за 7-8 място, а после и баража за Лига Европа. Миналия сезон „болярите” завършиха седми и стигнаха именно до този бараж срещу „Левски”, който загубиха с 1:0. Сега реалността обаче изглежда съвсем друга…

 

Коефициенти на българските клубове, които са с шанс за класиране в Лига Европа:

ЦСКА – 4.000

Левски – 3.500

Локомотив (Пловдив), Славия, Берое, Черно море, Ботев (Пловдив), Арда, Етър и Царско село ще са с коефициента на България – 3.475.

Всички български тимове ще стартират от първия предварителен кръг на Лига Европа през сезон 2020/21. При добро стечение на обстоятелствата и трите наши отбора може да са поставени на старта на надпреварата, но това зависи от развитието на доста европейски шампионати, които все още не са завършили.

Победителят до групите на Лига Европа ще се решава в един мач, а домакин ще е първият изтеглен отбор.

Ако ЦСКА се класира за Лига Европа, то червените на 97 % ще са сред поставените в първия предварителен кръг. Ако Левски се класира за Лига Европа, то шансът на сините да са поставени е над 50 %. Т.е. възможните противници ще са като тези на ЦСКА.

Останалите наши представители ще играят с коефициента на България, който е 3.475. Той не гарантира, че те ще са сред поставените тимове, което може да им отреди за съперник отбори като Партизан (Сърбия) и Розенборг (Норвегия).

 

Голяма част от потенциалните съперници на поставените в първия предварителен кръг български отбори:

Непоставени: Хибърниънс (Малта), Левадия Талин (Естония), Железничар Сараево (Босна), Тре Пене (Сан Марино), Петрокуб (Молдова), Сабуртало (Грузия), Юнион Титус (Люксебург), Диферданж (Люксембург), Кауно Жалгирис (Литва), РФС Рига (Латвия), Валмиерас (Латвия), Ренова (Македония), Силекс Кратово (Македония), Борац (Босна), Свантул (Молдова), Бохемианс (Ейре), Дери Сити (Ейре), Интер Турку (Финландия), Илвес Тампере (Финландия), Хонка (Финландия), Брейдаблик (Исландия), Бала Таун (Уелс), Динамо Батуми (Грузия), Локомотиви Тбилиси (Грузия), Сиренс (Малта), Викингур (Исландия).

Ако българските клубове са в урната на непоставените, част от възможните противници са: Поставени: АПОЕЛ Никозия (Кипър), Партизан (Сърбия), Розенборг (Норвегия) Аполон Лимасол (Кипър), Фехервар (Унгария). Тук ще са още израелски, румънски и полски отбори.

Тагове:

КОМЕНТАРИ