Близо 150 състезатели от страната ще участват в 10-ото юбилейно издание на турнира по спортна стрелба „Царевец”, като заявки до момента вече са подали 120 човека от 14 клуба. Състезанието, организирано от СК „Етър-100”, е първото в спортния календар на БФСС за сезона, който по традиция започва в края на октомври и завършва през следващия септември. Най-многобройна е групата на „Светкавица” (Търговище), която наброява 31 състезатели, домакините от „Етър-100” ще бъдат представени от 27 стрелци, а другият великотърновски клуб „АП-спорт” от трима. Турнир „Царевец” на практика ще бъде първо състезание организирано от „Етър-100”, откакто председател на клуба е Банко Банков.

Турнирът бе представен днес на пресконфренеция, която уважиха зам.-кметът Йордан Грозданов, председателят на “Етър-100” инж. Банко Банков, треньорката Йорданка Среброва, старши треньорът на националния отбор Николай Лечев, Георги Лечев, водещите ни състезатели Виктория Иванчева, Добрин Буров, Петя и Александър Луканови.

“Велико Търново има богати традиции в спортната стрелба и заслужаваше този турнир. Юбилейното му издание ни накара да бъдем по-прецизни и да му обърнем по-голямо внимание. Искаме да развиваме този спорт и в Горна Оряховица, Лясковец”, заяви инж. Банко Банков. Откакто той е начело на клуба, непрекъснато помага с купуването на екипировка и оръжие, а още преди това “Аркус” АД е помагал на клуба с патрони.

За първи път в историята на турнира ще се използват електронни мишени, а резултатите от стартовете ще могат да се гледат в реално време в интернет. В сряда е надпреварата на 60 изстрела с пневматичен пистолет – мъже и юноши и 40 изстрела с пневматичен пистолет – жени, девойки, момчета и момичета. В четвъртък ще бъдат излъчени призьорите на пушка. Сред гостите на състезанието ще бъде председателят на БФСС Камен Шишманов.

“С идването на инж. Банков в клуба нещата придобиха далеч по-разгърнат вид. Турнирът ще бъде с масово участие, идват всички силни стрелци у нас, ще бъде и по-интересен заради наградите. Те са много, включиха се различни фирми, а Общината предостави като приз макет на Царевец. Ще го получи само състезател, който даде резултат, близък до световните рекорди”, заяви Йорданка Среброва. За участниците във вторник ще бъде показан и спектакълът “Звук и светлина”.

С 61 картотекирани състезатели разполага в момента клуб “Етър-100”. На качествата им акцентира националният треньор Николай Лечев, а всички бяха единодушни, че базата, предоставена от НВУ “Васил Левски” е прекрасна.

Николай Лечев, треньор на националните отбори:

“Радвам се, че се завръщам във В. Търново като старши треньор на националните отбори, които готвим за Игрите през 2012 и 2016 г. Искам с опита, който имам, да създадем организация в страната, за да бъде пирамидата по-голяма. Спортното министерство и федерацията помагат, а с ангажирането на инж. Банков, който е член на УС на федерацията, вече и като шеф на “Етър-100”, усещам голямо разрастване във В. Търново.

Трябва да създадем следовници на Таню Киряков и Мария Гроздева. Имаме 6-7 състезатели, които могат да се борят за квоти за Олимпиадата през 2012 г. и между тях са великотърновките Петя Луканова и Виктория Иванчева. Петя е човек, на който много ще залагаме, тя неслучайно е българката с най-добро представяне на европейското, остана засега на крачка от Игрите. Виктория е съвсем близо до рекордите, след тях идва и Добрин Буров, който вече е почетен гражданин на Лясковец. Центровете досега бяха “Нове” на В. Божков, ЦСКА, Враца, трябва да се подготви базата и да преместваме центъра на спортната стрелба във Велико Търново.”

Тагове:

КОМЕНТАРИ