S

– Г-н Кралев, какво е състоянието на спортните бази за деца в национален план предвид факта, че идва ваканция?

– Искаме трайно да разрешим проблема със спортните бази в страната, защото и за децата е много важно къде ще тренират. Там, където има игрища и зали, активността е много по-голяма. Имаме амбициозна програма за следващите 4 години, не може за 6 месеца нещата да се оправят с магическа пръчка. Знаете, че премиерът г-н Борисов има изключително положително отношение към спорта и ще подсигури достатъчно средства базите да бъдат направени.

Имаме специални проекти и за В. Търново. В момента събираме средства тези проекти да бъдат осъществени още тази година. Миналата година завършихме част от реконструкцията на стадион “Ивайло”, дано “Етър” влезе т.г. в професионалния футбол, за да може търновци да се радват на изявите му. Чакаме колко ще бъде преизпълнението на бюджета в приходната част и когато финансовият министър ни разреши, ще коментираме с конкретни цифри.

– Кои са базите, които трябва да бъдат ремонтирани в най-спешен порядък?

– Стадион “Ивайло”, залите и тренировъчното игрище. Само официалният терен не е достатъчен, защото децата основно ползват тренировъчните игрища.

– Как виждате във времето този проект за тренировъчен терен до “Ивайло”, с който Общината кандидатства?

– Проектите са одобрени, просто чакаме финансиране. Знаете, че имаше голям дефицит в бюджета, че отчитаме в първите месеци преизпълнение на приходната част и чакаме решение на финансовото министерство, за да видим с какви средства ще разполагаме. При всички случаи това ще стане във второто полугодие на т.г. и Велико Търново ще бъде един от приоритетните ни градове.

– Има още един проект за терен до Спортното училище…

– Трябва поетапно да се прави, зависи докъде ще ни стигнат средствата. В момента нямам готовност да говоря с конкретни цифри – каква част ще бъде свършена тази година.

– Някакви проекти за децата през лятото?

– Имаме много програми, които вървят по различните федерации, свързани със стимулирането на децата. Сега започва “Децата и тенисът”, очакваме и с волейболната федерация да стартираме проект, имаме “Децата и футболът”. Ще разширяваме спортовете за децата и юношите.

– Хареса ли ви вчерашният финал за купата? Вие не проявявахте емоции, но сте бивш президент на “Черно море”?

– Емоциите са ми за вкъщи… Имаше мъжка битка във финала, смятам, че “Черно море” повече искаше победата и спечели уважението на цяла България. “Левски” бяха малко притеснени, защото финалът беше ключов за спасяване на сезона им. Бяха на крачка от победата. Единият треньор извади най-добрия си футболист Аниете, което се оказа грешка, другият пък изкара всичките си защитници и вкара само нападатели, което му донесе победата. Във футбола има и шанс, но “Черно море” си изстрада купата. Тя ще е за първи път във Варна.

– Вчера връчвахте купа на “Черно море”, днес тук на “Болярчета” и “Етър”…

– Дай Боже повече такива успехи. Много ще се радвам “Етър” да намери мястото си в професионалния футбол, защото оттук за излезли легенди като Балъков, Трифон Иванов, Бончо Генчев, Киряков, Цветанов, един от големите треньори Георги Василев. Велико Търново си е футболен град и на “Етър” мястото му е не в “Б”, а в “А” група. Дано скоро се намерят ресурси и капацитет отборът да заиграе в елита.

КОМЕНТАРИ