Министърът на физическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков ще бъде в събота специален гост на традиционното отбелязване на Тодоровден в Арбанаси. Поради ангажимент тази година няма да присъства актьорът Тодор Колев, който в последните години бе неизменен участник в тържествата.

Празненството, което се организира за 21-ви път, ще започне в центъра на архитектурния резерват с шествие на коне и ездачи, а в 11 часа водосвет и молитва за здраве ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, съобщи кметът на Арбанаси Тошо Кръстев. Събитието ще бъде официално открито от министъра на физическото възпитание и спорта доц. Свилен Нейков.

Програмата включва още конкурс за най-гиздав кон, изпълнения на младите таланти от Детско естрадно студио “Румина”, демонстрационни състезания с коне, безплатна езда за деца и учащи. Организаторите – кметството в Арбанаси, читалищното настоятелство и конен клуб “Калоян 92” са осигурили 50 литра вино от избата в с. Церова кория, 300 кебапчета и много настроение.

Президентът и старши треньор на Конен клуб “Калоян 92” Михаил Костов уточни, че в традиционната кушия и конните демонстрации ще се включат над 20 коне и ездачи. Любителите на конете и конния спорт ще могат да видят расови животни от породите “Източнобългарска”, “Хановер”, “Холщайнер” и др.

За пръв път ще бъдат показани и закупените наскоро от Белгия три коня за надбягване с двуколки. За участие в празника са поканени и представители на конния клуб от с. Константин.

Тагове:

КОМЕНТАРИ