Състезателката по спортна стрелба Петя Луканова бе обявена за Спортист № 1 на Велико Търново за 2010 г. Представителката на “АП спорт” спечели категорично гласуването в анкетата на членовете на Постоянната комисия по младежта и спорта и спортните журналисти в старата столица. Тя събра 87 точки и оглави десетката. По регламент всеки имаше право да посочи десет имена, като първият получава 10 т., вторият – 9, третият – 8 и т.н.

Петя Луканова заслужено бе предпочетена заради успехите си през настоящата година – 7-о място на световното първенство, 8-о на европейското, първо място на държавния шампионат на въздушна пушка, 40 изстрела, жени, както и на Купата на България. Тя получи премия от 1500 лв.

Втори остана Христомир Христов от клуб “Мистър Юнивърс”, който т.г. не участва на световно или европейско, но пък стана абсолютен балкански шампион, завърши втори в най-престижния аматьорски супер турнир “Арнолд Спортс Фестивал” и спечели всички състезания в страната, на които стартира. Христомир Христов събра 82 т., които бяха намалени с коефициент 0.9 за неолимпийски спорт и станаха 74. Премията му от общината е 800 лв.

Това бяха двамата основни претенденти за първото място, а третият спортист с доста точки, влязъл в почетната тройка, стана Николен Кушев от “Макея спорт”, който стана Източноевропейски шампион с АТВ. Николен има 62 т. и взе премия от 500 лв.

Церемонията бе водена от зам.-кмета Йордан Грозданов и спортният експерт на общината Мирослав Паничаров, а наградите връчваше председателят на комисията за спорта Камен Алексиев. Четвърти стана Николай Йоргов от клуб “Катана” с 47 т., а пети – лекоатлетът Камен Минков от “Етър 2007” с 41 т. Десетката допълват Юлиян Христов от “Бадминтон клуб” с 36 т., Емил Денев от “Етър Рейсинг” с 34 т., Зоя Стефанова от хандбален клуб “Етър-64” с 29 т, ориентировачът Николай Димитров от “Браун тим” с 27 т. и културистът Атанас Георгиев от клуб “Преслав” с 23 т. Общо бяха номинирани 78 имена на състезатели от 21 клуба на територията на общината. Непосредствено след първите десет останаха Радослав Димитров, Добрин Буров, Павел Димитров, Стефан Аврамов и др.

Освен паричните премии отличените получиха и премии от общия награден фонд, възлизащ на 5000 лв. Приятно впечатление направи фактът, че на награждаването дойдоха всички състезатели с изключение на двама, които бяха ангажирани в София. Николай Йоргов бе представен от своя треньор Самир Мутишев, а страхотен жест направи Емил Денев, който също бе в столицата на награждаване. Денев обаче се обърна към всички с посланието: “Благодаря на всички, които ме номинираха. Това е първо признание за мен в родния ми град и ми е много ценно. Благодаря на журналистите за избора, поздравявам всички спортисти. Моята парична премия от 100 лв. искам да даря на Камен Минков”, което предизвика аплодисментите на залата.

За трета поредна година имаше и гласуване на Треньор № 1 на Велико Търново. Спечели го наставникът на футболния “Етър 1924” Велин Кефалов с 4 гласа, следван от Йонка Генчева от “Етър-64” и Милен Видиновски от АК “Трапезица 1957” с по 3 гласа и Йорданка Среброва от “Етър-100” и Антоанета Селенска от “Етър 2007” с по 1 номинация.

За първи път пък имаше и персонална награда за Лекар – получи я д-р Иван Лефтеров, специалист по спортна медицина, който също бе бурно аплодиран.

Преди награждаването на състезателите от топ 10 бе и това на младите перспективни великотърновски спортисти. По традиция за тях се обявява топ 5, като за първия се дават 5 т., за втория – 4, за третия – 3 и т.н. Спортист № 1 за 2010 г. при подрастващите стана Емил Стефанов от шахматен клуб “Царевец”, който събра 41 т. Той получи грамота и премия от 300 лв. Втори е Тодор Шарков от “Еделвайс” (Килифарево) с 33 т., трети – ориентировачът Апостол Атанасов от “Трапезица” с 32 т. Доста зад тях останаха Емил Красимиров от конен клуб “Калоян-92” с 13 т. и Ива Добрева от АК “Трапезица 1957” с 10 т. За всички тях обаче също имаше премии от наградния фонд.

Спортист на В. Търново

топ 10 за 2010 г.

1. Петя Луканова (спортна стрелба) 87

2. Христомир Христов (културизъм) 74

3. Николен Кушев (мотокрос АТВ) 62

4. Николай Йоргов (киокушин) 47

5. Камен Минков (лека атлетика) 41

6. Юлиян Христов (бадминтон) 36

7. Емил Денев (автомобилизъм) 34

8. Зоя Стефанова (ханбдал) 29

9. Николай Димитров (ориентиране) 27

10. Атанас Георгиев (културизъм) 23

Топ 5 на младите надежди

1. Емил Стефанов (шахмат) 41

2. Тодор Шарков (катерене) 33

3. Апостол Атанасов (ориентиране) 32

4. Емил Красимиров (конен спорт) 13

5. Ива Добрева (катерене)

Треньор № 1 на В. Търново

1. Велин Кефалов (футбол) 4

2-3. Йонка Генчева (хандбал) 3

Милен Видиновски (катерене) 3

4-5. Антоанета Селенска (лека атл.) 1

Йорданка Среброва (сп. стрелба) 1

Тагове:

КОМЕНТАРИ