Специална обществена комисия, упълномощена от Съвета на директорите на Асоциацията по сумо, стартира разследване на скандала с уговорените схватки, съобщи сайтът japan-sumo. От вчера членовете на комисията започнаха работа и до края на следващата седмица трябва да разпитат всички борци от елитните дивизиимакуучииджурю“, начело с йокодзуна Хакухо, одзеки Котоошу и др.

До настоящия момент в списъка с грешници фигурират четири именаЧийокахухо, Такенава, Енацуказа и Кийосеуми. В края на миналата седмица, вследствие на скандала с договорени схватки, Асоциацията по сумо взе безпрецедентно решение да отмени пролетния супертурнирХару башьов Осака, който трябваше да се проведе в периода 13 – 27 март.

Отмяна на съревнование от такъв ранг в сумото се случва за първи път в историята, като супертурнири са се провеждали по график дори по време на Втората световна война. През 1945 г. пролетния турнир се е състоял три месеца след атомните бомбардировки над градовете Хирошима и Нагазаки.

В понеделник Асоциацията взе и други решения, сред тях да се отменят всички официални мероприятия, организирани с цел популяризирането на сумото в различните региони на Япония. Под въпрос е и провеждането на традиционните церемонии в шинтоистките светиниИсеиЯсукуни“. Ако скандалът с уговорените срещи не придобие застрашителни размери, следващият турнир в който ще участва Калоян Махлянов еНацу башьо“, който бе спечелен от великотърновският одзеки през 2008 година.

Тагове:

КОМЕНТАРИ