Havlia (1)

15 години от създаването си навърши СКП “Царевец”, като отбеляза юбилея с голямо тържество, на което присъстваха настоящи и бивши състезатели, както и техните родители – общо над 140 души.

“15-ата година на клуба мога да определя като най-успешната. Спечелихме над 120 медала от държавни първенства, международни турнири и Балкански игри, без да включвам множеството медали от турнири за подрастващи, защото според мен гореспоменатите състезания са по-голяма стойност”, коментира председателят на клуба Панайот Паздерков. На тържеството бяха наградени с парична премия най-заслужилите състезатели през годината.

Симеон Събев стана балкански шампион по плуване за младежи, държавен шампион по плуване за мъже. Носител на 19 медала от международни турнири. Тонислав Събев е балкански вицешампион по плуване, четирикратен държавен шампион по плуване за юноши старша възраст, с 4 подобрени национални рекорда за юноши, държавен вицешампион по плуване за мъже.
Ралица Митева пък е държавна шампионка по модерен петобой за девойки до 14 г., държавна шампионка по акватлон за девойки, девета на световно първенство по биатъл за девойки.

Бяха наградени и състезателите от мъжката щафета в състав Преслав Маринов, Тонислав Събев, Симеон Събев и Константин Стоянов, които заеха второ място при мъжете на провелото се в края на декември държавно за мъже и жени. Това постижение според треньорския екип е най-големият успех за клуба за тези 15 години.

Друг състезател на клуба Петър Хаджииванов също е медалист от държавни първенства по плуване за деца до 12 г., както и шампион по модерен петобой за деца до 12 г. Николай Куцаров стана трети на държавното първенство по модерен петобой за деца до 12 г. Те двамата, както и всички трениращи в клуба деца, бяха наградени с предметни награди.

Сред другите успехи през годината са отборната титла по модерен петобой за деца до 12 г. при момчетата и второ място при момичетата, както и отборната купа от международния турнир по плуване “Burgas Open-2019”.

“Връщайки се назад в годините, искам да отбележа някои от най-силните ни резултати и да спомена състезатели, постигнали успехи: Даниел Стоянов (вече треньор в клуба) – балкански вицешампион по модерен петобой за юноши младша за 2007 г., многократен шампион и медалист, национален състезател. Антония Грозданова и Симона Борисова, Иво Стойчев, Ради Мерджанов, Пламен Ангелов, Димитър Илиев, Преслав Маринов, Диана Шумбакова, Самуил Николов, Ралица Митева – многократни шампиони по плуване и модерен петобой и национални състезатели.

Помнят се и националните рекорди на щафетата при момичетата до 10 г. на 4х50 м съчетана, 4х100 м свободен стил и 4х100 м съчетана през 2014 г.
Други състезатели, взели медали от държавни първенства по плуване и модерен петобой през годинитe, са Евгения Цанева, Йордан Йорданов, Станислава Нешева, Глория Иванова, Анита Дайновска, Атанас Иванов, Елица Йорданова, Мина Найденова, Мария Джурова, Виктория Трайкова, Йоана Христова, Донна Папзова, Елица Куковска, Мартин Христов и др.

СКП “Царевец” има отборни титли по плуване:
Комплексен (момчета и момичета 10 г.) държавен шампион на “Златна рибка” през 2014 г.
Държавен шампион момичета “Весел Делфин” (11 г.) през 2015 г.
Държавен шампион момичета “Весел Делфин” (12 г.) през 2016 г.

“На модерен петобой от 2008 до 2019 г. нямамe състезание, на което сме участвали и да не сме медалисти, а в последните 6 години сме шампиони при 12 или 14-годишните. А през 2018 г. направихме нещо, което нито един друг клуб не е направил в 65-годишната история на федерацията – успяхме да сфорнираме три отбора при момичетата до 14 г. и се класираха първи, втори и трети, така стълбичката за награждаване беше само с наши състезателки”, отбеляза някои от най-значимите постижения през годините Панайот Паздерков.

КОМЕНТАРИ