Shah
Теодор Тутеков и Валери Белчев от ШК “Асеневци” станаха шампиони на страната в държавните училищни индивидуални първенства по класически шахмат. Организатор на проявата бе БФШ-1928. Състезанията в Казанлък бяха изключително оспорвани, защото участие взеха едни от най-силните деца. „Асеневци“ бе представен от трима състезатели – Теона Тутекова, Теодор Тутеков и Валери Белчев.

Теодор направи поредно силно състезание. Той е многократен шампион на България и основната задача да защити титлата си от 2021 г. бе изпълнена. Теди завърши турнира с максималните 7 от 7 възможни точки. По този начин значително повиши шахматния си рейтинг с 84 точки и затвърди позициите си на един от най-силните шахматисти сред децата.

Валери Белчев до 13 г. спечели първа републиканска титла. Той завърши турнира с 5 от 7 възможни точки, достатъчни за първото място. Зад гърба си има множество победи и отличия от национални и международни турнири, а титлата шампион на България чудесно попълва неговата колекция от призове.

Участие в надпреварата взе и най-малката шахматистка на „Асеневци“ – Теона Тутекова. Тя е само на 7 годинки, но безстрашно матира своите опоненти. Теона зае шесто място в нейната възрастова група.

„Изключително съм доволен от представянето на децата! Това са напълно заслужени победи, зад които стоят много воля, усилия, трудности и тренировки. Радвам се, че показаха желание за победа и запазиха самообладание в критичните партии. Те са много трудолюбиви и тренират отдадено, а резултатите са налице. Сигурен съм, че големите победи тепърва предстоят!“, коментира треньорът на ШК „Асеневци“ Даян Нинов.

Тагове:

КОМЕНТАРИ