94877635_881339562344529_7089773468366929920_n

С началото на извънредното положение ШК „Асеневци” започна онлайн тренировки в комбинация с онлайн турнири, а от миналата седмица състезанията разшириха обхвата си и станаха международни.

На 21 април се проведе първата международна среща, в която възпитаниците на ШК „Асеневци” премериха сили срещу деца от цяла Гърция. Приятелският клуб „Етникос” (Александруполис) отправи специална покана към трениращите в шахматното училище на „Асеневци” и заедно с деца от цяла Гърция те играха в 90-минутен турнир на контрола 5 минути + 3 секунди. В турнира участие взеха близо 100 деца, като българите бяха около 15. „Много ни бе интересно и забавно да играем с деца от друга държава” – споделиха българчетата след края на турнира.

„Разбира се, турнирът бе тренировъчен и приятелски, наградите бяха само в усмивките и радостта на децата, но в тази нова ситуация започваме все повече да ценим малките неща. Нашите малчугани създадоха международни контакти с деца от чужбина, вече дори някои от тях играят приятелски партии помежду си като част от тренировъчния процес, което нас много ни радва!” – коментираха ръководителите на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

Турнирът получи много добър отзвук и интерес в социалните мрежи, което своевременно доведе до идеята тази инициатива да бъде продължена и разширена. На 4 май се планира нов турнир, който ще бъде мач-среща между децата от виртуалното училище на ШК „Асеневци” и парижкия шахматен клуб “Le Cavalier de Neuilly” от 18:30 часа в международния сайт за игра lichess.org. Той ще бъде отворен за публика и всеки, който желае да наблюдава партиите на малките шахматисти, може да го направи чрез линк, който ще бъде споделен във фейсбук страницата на „Шахматен клуб Асеневци” в деня на турнира. Съвсем скоро в началото на новия месец се очаква и среща с Македония.

„Много е подходящо шахматът да се преподава онлайн, ние го открихме отдавна, тъй като вече години наред провеждаме тренировки по Скайп с деца от други градове и държави. Иновативното за нас бе въвеждането на групови занятия и разработването на уеб платформа, но в рамките на няколко дни успяхме бързо да се адаптираме към новата форма на обучение и да я накараме да заработи ефективно. Стартирахме онлайн тренировките на 16 март и от тогава не сме почивали нито един ден. Дори когато попитахме децата дали искат да пропуснем занятията на Великден, те настояха да ги проведем. Работим с три различни групи към момента. Имаме две групи за начинаещи деца, както и група за напреднали, която е отворена за деца от цяла България, независимо от клубната им принадлежност” – допълниха още Цвета и Даян.

Тагове:

КОМЕНТАРИ