00811289

etar914

Купата, която бе връчена на „Етър” за шампионската титла през 1991 г., отново се появи на бял свят след 15 години. Трофеят в онези години бе преходен и след като станаха шампиони, „виолетовите” го върнаха в БФС. Впоследствие ценната купа бе печелена и от ЦСКА, „Левски”, „Славия” и „Литекс”, а за последно бе спечелена от „Локо” (Пд) през 2004 г. Тогавашният собственик на клуба Георги Илиев отказва да я върне в БФС и я дава на изпълнителния директор Емил Наков, който си я прибира у дома. Наложи се през 2005 г. за титлата на ЦСКА футболният съюз да поръчва нова купа.

15 години ценният трофей бил на съхранение при Емил Наков, който отказваше да го върне. Тази пролет Христо Крушарски призова Наков да занесе трофея в Пловдив за тържествата след спечелването на Купата на България. Наков обаче отказал с мотива, че трофеят с емблемата на БФС му е личен подарък от Георги Илиев и има сантиментална стойност за него. Пред Атанас Узунов той казал, че само ако премиерът Бойко Борисов му се обади, лично ще му занесе купата.

Христо Бонев, Атанас Узунов, Георги Иванов – Гонзо и Крушарски се задействали и потърсили спортния министър Красен Кралев, който уведомил Бойко Борисов. Вчера в Министерския съвет Борисов лично връчи трофея на Крушарски и още същия ден на „Лаута” бе организирано подобаващо посрещане. Занапред купата, която преди това бе притежание на „Етър”, ЦСКА, „Левски”, „Славия” и „Литекс”, ще краси витрината на стадион „Локомотив”.

72530515_2522537954649248_3201468845776699392_n-773x580

lokokupa4

сн. lokomotivpd.com

През 2015 г. сайтът „Велико Търново спорт” издигна идеята да бъде изготвен дубликат на купата, който да заеме своето място на стадион „Ивайло”. Издирени бяха подходящи снимки на отличието и се свързахме с фирмата, изработила навремето купата. Оказа се, че тя е уникат и не се пази т.нар. „калъп” за изработката й, а пълно копие ще струва изключително скъпо. Другите клубове-шампиони не проявиха интерес към възстановяването на отличието, за да се присъединят към идеята. Единствено „Литекс” си поръча нова купа, която не е пълно копие, но е максимално близо до оригиналната.

Същото стори и „Етър”. През 2017 г. идеята бе възобновена и в нея се включи активно Фенклуб „Етър”, а своята подкрепа оказа и националът и шампион Цанко Цветанов. Само в рамките на един мач на „виолетовите” бяха събрани средствата, като бяха поставени две урни. Така през април 2017 г. копието на шампионската купа тържествено бе поставено на витрината във фоайето на стадион „Ивайло”. Оригиналът остава в „Локомотив” (Пловдив). Все пак остава надеждата “Етър” да се свърже с пловдивския клуб, който да позволи шампионската купа да бъде показана и на стадион “Ивайло” при някое честване.

10-kupi-1

Тагове: , ,

КОМЕНТАРИ