Победителят в турнира Мирослав Тосич поздрави Емил Стефанов за играта му.

Безценен международен опит натрупа великотърновският шахматист Емил Стефанов с участието си в силния турнир “Белград опън” в Сърбия. 27-ото издание на открития шампионат на Белград събра 183 шахматисти от 12 страни. Шампионатът бе изключително силен, като общо 57 бяха титулуваните шахматисти – 13 гросмайстори, 14 международни майстори, 24 фиде майстори и др. 

Контролата на игра бе нетрадиционна за България – 120 минути за 40 хода плюс 30 минути до края на партията на състезател, без добавяне на време за изигран ход.

14-годишният Емил Стефанов, който е ученик в ПМГ “В. Друмев”, игра срещу противници, почти всички от които са били с рейтинг над 2300, който е границата за ФИДЕ майстор.

В крайна сметка перспективният ни състезател завърши с три победи, три ремита и три загуби, което му отреди 81-о място в генералното класиране от 183 шахматисти с актив от 4.5 точки (Емо бе на 97-а позиция в стартовия лист). По-важното обаче бе, че той повиши международния си рейтинг с 22 точки и от 1 януари ще бъде вече с ело 2052.

Емил Стефанов започна по отличен начин в първите четири кръга. Той стартира с престижно реми срещу 29-годишния гросмайстор Алексей Кислински (ело 2504), като бе с черните фигури. Партията продължи максималните 5 часа, като от дебюта до ендшпила Емо бе в спечелена позиция. В края на партията бе с две пешки повече, преди да допусне трикратно повторение, което спаси съперника му от загуба. Във втория с белите завърши също реми с фм Александър Стаменкович (ело 2308), а в третия взе отлична победа с черните фигури над Йелена Миленкович. Последва нова победа – този път над фм Лазар Ставняк от Босна и Херцеговина. 

В петия кръг Стефанов допусна загуба с черните от Урош Цветанович (ело 2302), а в шестия срещу Стефан Младенович бе в спечелена позиция, но загуби в остър цайтнот. Последва реми срещу фм Михайло Буквич (Черна гора) и загуба от Драгомир Врелянски, а в последния кръг Емо се наложи с белите фигури над Драгослав Живанович.

„Наблюдава се сериозно израстване в играта на Емо, но му е необходима повече стабилност. Той доказа, че може да окаже сериозна съпротива дори и да надиграе титулувани състезатели с много по-богат опит и рейтинг от неговия. Този турнир е завършек на една изключително успешна за Емо година. През нея той спечели шампионска титла във възрастта си, записа множество успехи в международни открити турнири за юноши и за мъже и повиши личния си рейтинг с цели 166 точки.”, заяви Светла Йорданова треньор на Емил Стефанов.

Трима бяха другите българските представители. Най-високо финишира 19 годишния Любомир Данов, който с 6.5 т. е 17-и (но дели 6-17 място), след него е 20 годишния Даян Нинов, който с 5.5 т. завърши на 40-о място. 19 годишната великотърновка Цвета Галунова финишира с 4.5 т., като също влезе в челната стотица и е на 98-а позиция.

Тагове:

КОМЕНТАРИ