Ресен е един от отборите в новата елитна областна група.

Елитна “А” областна група ще бъде създадена от началото на новия футболен сезон. Тя ще бъде от 12-14 отбора и в нея ще бъдат събрани отборите с по-добри финансови средства и стадиони. Реорганизацията бе обсъждана на среща в Зоналния съвет с шефовете на клубовете от четвърта и пета дивизия.

Председателят на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов обяви, че причините за разделянето преди време на две областни групи са отминали и сега се е оформил дисбаланс между отборите в тях по отношение на база, спортно-технически и финансови възможности. Заради това е необходимо тимовете, които разполагат със средства, хубави терени и съблекални да се отделят в отделна група. Задължително условие за участие в нея обаче е да имат детски отбори, които ще играят преди мъжете, и охраната да се осъществява от лицензирана фирма или полицията. В тези детски отбори момчетата трябва да са родени след 1 януари 1997 г. 18 от тях ще бъдат картотекирани безплатно, за всеки следващ цената на картотеката е 10 лева.

13 отбора вече изявиха желание да участват в елита – Дебелец, Стражица, Златарица, Елена, Лясковец, Първомайци, Джулюница, Козловец, Царевец, П. Тръмбеш, Сухиндол, Ресен и Шемшево. За 14-и отбор се очаква “Янтра” (Драганово), но ръководителят му и основен спонсор Румен Келиванов заяви, че ще помисли преди да вземе окончателно решение.

Мачовете на децата и мъжете ще бъдат ръководени от едни и същи съдийски бригади, като таксите са 2х50 и 2х40 лева. За пътните разходи от тук нататък реферите ще трябва да представят касов бон за зареденото гориво, което ще се плаща според километрите 10 на 100.

Димитър Димитров от Недан не бе доволен от новата структура и поиска отборът му да е част от нея, но според Георги Велинов след като този сезон са били лишени от домакинство цели десет мача, в Недан не би трябвало да имат претенции за елитната група. Тончо Маринов от Царевец също скочи срещу състоянието на терена и съблекалните в Недан. Николай Стефанов от Дебелец пък подчерта, че трябва да се държи на терените, защото заради този в Лозен са платили 4000 лева за операции на двама футболисти от „Ботев”.

Жребият за новия сезон в елитната група ще се тегли на 16 август от 11 ч. в Зоналния съвет на БФС. Есенният дял от първенството стартира на 1 септември и ще приключи на 24 ноември.

За сметка на това пък останалите тимове вместо в досегашната “Б” регионална група ще бъдат разделени на две подобластни северна и южна. В северната ще бъдат съставите от Михалци, Недан, „Атлетик” (Свищов), Алеково, Ореш, Българско Сливово, Вардим, Масларево и Бутово. По искане на клубовете отпада Обединение заради липсата на съблекални.

В южната подобластна група ще бъдат отборите от Лозен, Козаревец, Добри дял, Константин, Мерданя, Долна Оряховица, Поликраище, Самоводене, Кесарево, Раданово, Димча и Правда.

Тагове:

КОМЕНТАРИ