Ще се върнат ли славните години на футболен клуб “Академик” (Свищов)? Отговорът на този въпрос ще се знае до края на лятото. Три кръга преди края на първенството на Северозападната “В” група „студентите” са с единия крак в професионалния футбол, тъй като са лидер с 6 точки аванс пред следващия ги “Ботев” (Козлодуй).

Досега притесненията край Дунав бяха предимно от финансово естество, заради липсата на спонсор (Общината издържа отбора) за идния сезон. Този проблем обаче е на път да бъде разрешен, и то по най-добрия начин. Въпрос на време е да бъде обявен новият финансов спомоществовател, пише БЛИЦ. В “Академик” пари ще налива обявеният от списание „Форбс” за най-богат румънец през 2012 г. – милиардерът Йон Николае. Той е почетен гражданин на Свищов.

Коментира се, че Николае е дал дума на общинското ръководство на града да извади 250 000 лева за следващия сезон. Футболът е добре позната сфера на Николае, тъй като той е собственик на два ФК. Румънският богаташ е приятел с бившия шеф на БФС и ПФЛ Валентин Михов, който също е почетен гражданин на Свищов. Михов неведнъж е помагал на местния тим. Ще го направи и сега, довеждайки за старши треньор на “Академик” доскорошния наставник на “Миньор” (Пк) и “Монтана” Стойчо Стоев.

Интересите на Йон Николае към Свищов не приключват с футбола. През фирмата си „Интер агро” той е собственик на 59 декара свлачищен район извън регулационните граници на Свищов до гребната база. За него е платил 251 000 лева. Теренът е пуснат за продажба на търг с явно надаване след депозирано инвестиционно предложение на Николае, че има намерения да инвестира в терена 3 000 000 евро.

За имота са били закупени няколко тръжни пакета документи, но на търга се яви само представител на Николае. От години той има проект да построи мост над река Дунав, който ще свързва Свищов и отсрещния румънски град Зимнич. Именно в Зимнич милиардерът е собственик на 5 завода, преди три години открива там и фабрика за биодизел, пише в материала на БЛИЦ.

 

От “Академик” днес официално отрекоха по-голямата част от написаното. “Никога не сме канили Стойчо Стоев за старши треньор. Йон Николае наистина има сериозни инвестиции в Свищов и никой не бяга от такава помощ, но на този етап с него не са водени разговори да финансира “Академик”, заявиха от футболния клуб.

Тагове:

КОМЕНТАРИ