44

Преди година бе последното издание на турнира Интертото, който вече отиде в историята. Той бе създаден през 1961 г. в период, когато няма много футболни мачове и дава още един повод за залагане. УЕФА отказва да признае турнира именно заради участието на букмейкърите. Отборите, които са се класирали за другите евротурнири като КЕШ и КНК нямат право да участват. Провеждането е в групова фаза и победителите в групите получават между 10 000 и 15 000 швейцарски франка.

Тази форма продължава чак до 1995 г., когато УЕФА го взима под крилото си и дава право на победителите да участват за купата на УЕФА. През 2006 г. турнирът е основно преконструиран, като се въвеждат директни елиминации, а от тази година той бе официално закрит. Четири български отбора в 47-годишната история са печелили турнира ­ – Етър”, “Славия”, “Пирин” и “Локомотив” (ГО), като “виолетовите” общо три пъти са участвали в надпреварата.

1987 година белязва най-успешното участие на етърци в Интертото, като отборът печели първото място в група 8 в оспорвано съперничество с шведския “Норкьопинг”, чешкия “Руда хвезда” и немския “Рот Вайс” (Ерфурт).

В онези години “Етър” гради млад състав и е в началото на възхода, продължил с бронзови медали през 1989 и 1990 и шампионската титла през 1991 г. Тъкмо в турнира Интертото обаче за първи път блясват звездите на младите Краси Балъков и Трифон Иванов. Двамата вкарват и решителни голове, които са и първите им в международни мачове.

Воденият от Георги Василев тим е сплав от опит и младост ­ безспорни авторитети са капитанът Ивелин Младенов, Емо Димитров, Христо Михайлов, Захари Минчев, едва надхвърлили 20-те години са Първанов, Бончо Генчев, Байчев, Трифон Иванов, Сашо Христов, Балъков, Георгиев

“Етър” започва борбата срещу “Руда хвезда”, като мачът на стадион “Ивайло” е на електрическо осветление. Още в началото Младенов и Минчев се разписват за 2:0, но чрез Прусак гостите намаляват. След почивката “виолетовото” превъзходство е тотално, а тон дава младата смяна. Току-що уволнилият се от армейската школа “Чавдар” Красимир Балъков взривява трибуните с два гола, един добавя Бончо Генчев. Едва в края гостите намаляват на 5:2.

Далеч по-труден е двубоят с “Норкьопинг”, който е 12 пъти шампион на Швеция. Съперникът демонстрира високомерие и играе на границите на грубостта. Реферът Тодор Колев (б.р. тогава съдиите са от страната-домакин) едва овладява мача с цената на много картони. 5000 зрители на стадион “Ивайло” изригват в 40-ата минута, когато Ивелин Младенов от дузпа открива. Захари Минчев покачва на 2:0, но Свенсон веднага намалява. С трети гол Бончо Генчев окончателно решава нещата, а пред етърци се открива реалната възможност за атака на първото място.

“Следваше гостуване в Швеция, където тръгнахме за равенство. Съдията обаче жестоко ни режеше през целия мач, а когато и това не помогна, свирна дузпа за сънародниците си. Паднахме с 1:0. Бончо изпусна невероятно положение и след мача се ядосваше, че от сто пъти би вкарал 100 гола”, разказва опитният Ивелин Младенов.

IMG_2407

Ивелин Младенов и Красимир Балъков днес.

При гостуването на “Руда хвезда” отново над всички е Балъков. “С Краси тъкмо се бяхме уволнили, но той вече имаше сериозен стаж и бе вкарал десетина гола. В реванша наниза 2 попадения, но паднахме с 3:2”, спомня си Георги Георгиев. С тази победа чехите събират 5 точки, а етърци имат 4. На “болярите” предстоят два мача с “Рот Вайс”, а на “Руда хвезда” ­ с “Норкьопинг”.

И двете срещи на нашия тим изобилстват със скандали, провокирани от футболистите на ГДР. 3000 души във Велико Търново гледат касапница, която принуждава ръководилия отлично рефер Шарлачки да вдигне 8 картона, от които шест за гостите. По онова време такава цифра си е сериозен рекорд. На практика футбол не се играе, тъй като немците ритат през краката и не позволяват на “Етър” да доближи вратата им.

На сцената обаче се появява “железният” Трифон Иванов. В 38-ата минута той изненадващо се втурва в атака и с глава праща топката в мрежата ­ 1:0. Стъписаният противник веднага получава нов гол с глава на капитана Ивелин Младенов. В 50-ата минута той е контузен и сменен принудително, а малко след това за поредната балтия е отсъдена дузпа за етърци. В отсъствието на щатния изпълнител със задачата се заема Трифон, който показва здрави нерви от бялата точка – ­ 3:0.

“Първото ни място зависеше от последния мач в Ерфурт. Отново отидохме за реми, отново съдиите тотално свиреха срещу нас. Мой удар бе париран от вратаря. Пак ни изпоритаха, а Сашо Христов получи тежка контузия, но измъкнахме безценно 0:0. Така завършихме с равни точки с чехите, но ги изпреварихме по голова разлика”, завършва Ивелин Младенов. Според вътрешния правилник играчите получават скромните по 15 долара за победа, така че за трите победи им се събират по $ 45

Интертото-1987, група 8

Етър ­ – Руда хвезда 5:2

Етър ­ – Норкьопинг 3:1

Норкьопинг ­ – Етър 1:0

Руда хвезда – ­ Етър 3:2

Етър ­ – Рот Вайс 3:0

Рот Вайс ­ – Етър 0:0

Крайно класиране:

1. Етър 3 1 2 13:7 7

2. Руда хвезда 2 3 1 9:9 7

3. Норкьопинг 2 2 2 10:10 6

4. Рот Вайс 1 2 3 5:11 4

Мач във фокус

Етър ­ – Рот Вайс (Ерфурт) 3:0

Голмайстори: 1:0 Тр. Иванов (38), 2:0 Ив. Младенов (41), 3:0 Тр. Иванов (53-д.)

“Етър”: Данков, Ем. Димитров, Първанов, С. Христов, Тр. Иванов, Михайлов, Б. Генчев, Георгиев, Младенов (50 Байчев), Минчев (75 Гюджеменов), Балъков.

Тагове:

КОМЕНТАРИ