53121248_1052632024934457_8841231212933545984_n

80 деца, въоръжени с топове, пешки и офицери,  премериха сили тази неделя в третото издание на детски турнир по шахмат „Баба Марта“. Право на участие имаха всички деца от школата на ШК „Асеневци“ в петте различни общини, в които се провеждат тренировки. Състезателите бяха разделени на две групи: „А“ и „Б“, като в група „Б“ се съревноваваха най-скоро започналите тренировки малчугани от Горна Оряховица, а в група „А“ бяха всички останали деца. K-с Момина крепост в местността Ксилифор посрещна гости от: Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш и Павликени.

Шампион в третото издание на турнир „Баба Марта“ и носител на най-много купи на ШК „Асеневци“ стана Денислав Христов от Павликени. „Дени е прекрасно дете и голям талант. Много е отдаден на играта и вярвам, че му предстои много светло шахматно бъдеще.“ – коментира треньорът му Даян Нинов. Втори със същия точков актив – 5 точки от 5 възможни се класира най-колоритният състезател на ШК „Асеневци“ Ивелин Стефанов. И двамата с Дени победиха във всичките си пет партии, но тъй като не се бяха срещали помежду си, по регламент изиграха шеста решаваща партия, в която Денислав надделя и заслужи купата. На трето място в генералното класиране се нареди друга млада надежда на ШК „Асеневци“ Данаил Боев. Призовата шестица допълниха Димитър Марков, Веселин Маринов и Димитър Стефанов. При момичетата отново Аделина Величкова се окичи със злато и вдигна детско шампанско! Мария Калчева от Лясковец заслужи среброто, а Йоана Йорданова допълни челната тройка.

52519423_515928168810952_521259513332891648_n

Беше извадено и отделно класиране по класове. В групата на първокласниците Теодор Тутеков от Горна Оряховица бе приятната изненада на турнира. Въпреки, че тренира от скоро, той завоюва златото. Със сребро се окичи Димитър Кънчевски, а Калоян Владински стана трети в тази възрастова категория. При второкласниците Данаил Боев убедително стана първи, а на второ и трето място се класираха Димитър Стефанов и Ерик Иванов. При третокласниците Веселин Маринов отново грабна златото! На второ и трето място се наредиха Иван Коеджиков и Николай Георгиев от Лясковец, които, както казва треньорът им Геогри Галунов, са едни от шахматните надежди на Община Лясковец. В групата на най-големите надделя Момчил Гочев, а на второ и трето място се класираха Александър Узунов и Симеон Симеонов.

В „Б“ турнира участие взеха 40 деца. За почти всички от тях това бе първо състезание. Но те показаха изключителен хъс, дух и желание за победа и направиха борбата много интересна. Първото място бе разделено от Преслава Стоянова и Румен Кожухаров, които завършиха с равен точков актив – 4.5 от 5 възможни точки. Допълнителните показатели отредиха титлата на представителката на нежния пол, но и двамата подгласници се окичиха със злато и вдигнаха специалното детско шампанско за победителите при момчетата и момичетата!

51918217_633820687054410_3965715167513149440_n

Тук също бе извадено класиране по класове. При най-малките със злато се окичи Стефан Попов. Среброто заслужи Димитър Герджиков, а Георги Темелков взе бронзов медал. При второкласниците надделя Румен Кожухаров, а в класирането го последваха Ивайло Милков и Ивет Цвяткова.  Златото в  категорията на третокласниците заслужи Преслава Стоянова. Алекс Манаков се зарадва на сребро, а бронзът грабна Яница Найденова. В групата на най-големите Тодор Петров взе златния медал. Теодор Тодоров се окичи със сребро, а Венцислав Петков заслужи бронза.

„Това бе най-масовият ни вътрешен турнир от четирите години, в които клубът ни съществува. За пръв път се радвахме и на сериозно участие от страна на Горна Оряховица, където от съвсем скоро провеждаме тренировки. Това е най-новата Община, която обхванахме, и останахме приятно изненадани от интереса, който се събуди към древната игра. Надяваме се и занапред да продължи да гори искрата, която запалихме в очичките на децата, и се надяваме, че в най-скоро време и от там ще изплува някой шампион!“ – коментира треньорката в „Асеневци“ Цвета Галунова.

30 медала, купа и над 20 предметни награди бяха раздадени като награди за труда и упоритостта на децата, които се бориха в неделния ден. За всички участници имаше грамоти, мартенички и почерпка, а най-новите попълнения в отбора на ШК „Асеневци“ получиха и своите първи екипи.

Шахматен клуб „Асеневци“ сърдечно благодари на домакините от к-с Момина крепост, които предоставиха прекрасни условия за организация и провеждане на състезанието, както и на всички деца, родители и придружители, които избраха да прекарат един по-различен неделен ден, създавайки най-големия празник на шахмата от години насам!

Това бе и последният подготвителен турнир за децата от клуба, които ще ни представляват на Държавните индивидуални първенства до 8 и 10 години, където ШК „Асеневци“, Община Велико Търново и к-с Момина крепост ще имат честта и удоволствието да домакинстват. Желаем успех на всички малчугани, стискаме им палци и вярваме, че ще се представят достойно!

53155817_562095130955346_4335239099800616960_n

Тагове:

КОМЕНТАРИ