DSCN0294

Борецът Рамазан Рамазанов стана победител в анкетата за Спортист №1 на 2022 г. на Велико Търново. Той спечели убедително класацията и получи приза си на церемония в общината от кмета Даниел Панов. За първи път състезател по борба става №1 на старата столица от 2000 г. насам, когато анкетата е под егидата на местната община.

Рамазанов е от Дагестан, а по националност е аварец, но вече е с българско гражданство и великотърновец по местоживеене. От 4 години се състезава за СК „Илия Павлов“ при треньора Мирослав Колев и печели с лекота шампионските титли на България. Нещо повече – буквално отвява конкуренцията в своята категория до 70 кг. През 2022 г. Рамазан не само е държавен първенец, но и спечели бронзов медал от Европейското първенство в Будапеща, седми е на световното. Стана и вицешампион на международния турнир „Дан Колов – Никола Петров“, провел се във В. Търново. Неговият наставник Мирослав Колев от СК „Илия Павлов“ пък спечели категорично анкетата за Треньор №1 на Велико Търново.

С Рамазан Рамазанов разговаряхме за представянето му през изминалата година и очакванията му занапред.

– Как приемаш тази награда – Спортист № 1 на В. Търново?

– Благодаря много за признанието! Най-вече благодаря на моя треньор Мирослав Колев за начина, по който ме подготвяше за състезанията, помогна ми да получа български паспорт.  Ще тренирам още по-усърдно занапред и искам някой ден да стана и Спортист № 1 на България.

– Доволен ли си от изминалата година?

– Да, разбира се. През 2021 г. станах втори, а сега успях да спечеля шампионската титла и съм много щастлив. Но не съм доволен от резултатите си на Европейското първенство, където спечелих бронз. Длъжен бях да стана европейски шампион. Трябва да работя повече и ще го направя. Сега ни предстои държавно първенство и ако го спечеля, отново ще отида на европейско. Надявам се да спечеля титлата на Европа!

– Какво още предстои в Новата година?

– На 15 януари е държавното първенство по борба и както казах, искам да участвам на европейското. После са квалификациите за световното първенство, за Олимпиадата. Ще минавам в друга категория и целта ми е участие на Олимпийските игри.

– Най-голямата ти мечта?

– Естествено, да стана олимпийски шампион!

– Как се чувстваш в България?

– Отлично. Тук много ми харесва – природата е хубава, хората са хубави. Треньорът ми е най-добрият.

– Няколко думи за Мирослав Колев?

– Аз живея у тях. Той ми помага много и в борбата, и изобщо в живота. Помага ми във всичко.

– Какво пожелаваш на всички хора за Новата 2023 година?

– Да бъдат здрави! И да бъдат първи във всичко!

 

22 (5)(1)

Тагове:

КОМЕНТАРИ