Великотърновският състезател Рамазан Рамазанов стана първият медалист за България на световното първенство по борба в Белград, след като националът стигна до бронзово отличие в неолимпийската категория до 70 кг. Така след 10 години пауза България отново има медалист от Световно първенство по борба свободен стил.

Рамазанов срещна на финала за 3-5 място Ерназар Акматалиев от Киргизстан, който печели медали на две поредни световни първенства. На третото той обаче отстъпи на българския национал. Схватката започна с две точки на Рамазанов, който взе рано преднина и завърши с предимство първата част на схватката. Европейският вицешампион добави към актива си и движение за 4 т., което допълнително увеличи шансовете му за успех. Акматалиев намали на 4:6, но Рамазанов отговори с още две и затвори схватката.

По-рано в турнира Рамазанов надви последователно Перман Хомадов (Туркменистан) с 11:0, Даниел Антал (Унгария) с 15:4 и Амир Хусен (Египет) с 10:2. До полуфиналите той бе най-резултатният борец в категорията, но там българският национал отстъпи с 2:13 на Амир Яздани (Иран).

Това е първото отличие за Рамазанов, който е Спортист № 1 на В. Търново, от шампионат на планетата. След схватката той заяви, че обмисля да смени категорията и да се състезава вече в олимпийската категория до 74 кг. “Много исках да стигна до двубой за златото през тази година, но не се получи. Благодаря на треньорите ми за подготовката. Радвам се, че спечелих. Имам идея да сменя категорията и да се пробвам при 74-килограмовите, за да отида на Олимпиада”, сподели пред БНТ Рамазан Рамазанов.

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg

Снимки: БФ Борба, Start-Photo.bg

Тагове:

КОМЕНТАРИ