Сериозна и напълно заслужена премия от 110 000 лв. взе днес великотърновският лекоатлет Радослав Златанов за успехите си на Параолимпийските игри в Лондон. Премиите бяха осигурени от Министерството на физическото възпитание и спорта заедно с Българския спортен тотализатор. Общо 3 079 800 лева си поделиха българските спортисти с медали и призови класирания от олимпиадата в Лондон.

За сребърния медал на Олимпиадата Станка Златева получава 170 000 лв., а за извоюваното бронзово отличие боксьорът Тервел Пулев взима премия от 140 000 лв. 240 000 лв е олимпийската премия на Стела Енева за двата сребърни медала на диск и гюле от параолимпиадата, а бронзовият медал на Радослав Златанов на дълъг скок и 6-ото място на 100 м бягане му осигуриха 110 000 лв.

За четвъртото място отборно в Лондон националите по волейбол получиха чек на обща стойност 552 000 лв, които се разпределят между тях.

Сумите бяха връчени от министър Свилен Нейков, неговите заместници Иван Ценов и доц. Лазар Каменов и Дамян Дамянов – изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, на официална церемония в тренировъчната зала на “Арена Армеец София” Съответните премии бяха дадени и на техните треньори, длъжностни лица и административен персонал, пряко ангажирани с учебно-тернировъчната и спортно-състезателната дейност на спортистите.

Това е поредно признание за Радослав Златанов, който единствено общинските съветници във Велико Търново не пожелаха да допуснат и наградят като Спортист № 1 на старата столица за 2012 г., въпреки настояването на част от спортните журналисти. Обяснението беше, че той не бил от великотърновски клуб и бе обещано, че ще бъде отличен с почетна статуетка и парична награда, което до този момент така и не се случи.

КОМЕНТАРИ