Първото издание на детския футболен турнир в памет на Трифон Иванов стартира на 27 юли – рождения ден на големия български футболист, който в този ден трябваше да навърши 51 години.
Шест отбора ще мерят сили за купата “Трифон Иванов” във възрастта Футбол 9, а мачовете ще се играят на стадион “Ивайло”, съобщи бронзовият медалист от САЩ-94 Бончо Генчев, който наследи на поста председател на Зоналния съвет на БФС именно починалия си съотборник.

В първия ден – на 27 юли, са мачовете в предварителните групи, а на 28 юли са финалите в надпреварата за разпределяне на местата от първо до шесто. Отборите са разделени на две групи, като вече са ясни имената на участниците. В група “А” са съставите на “Етър”, “Ботев” (Пловдив) и “Нефтохимик” (Бургас), а в група “Б” – ЦСКА, “Лудогорец” и “Локомотив” (Г. Оряховица). Срещите са с времетраене две полувремена от по 30 минути.

Идеята за турнир в памет на Трифон Иванов бе на спортния сайт “Велико Търново спорт” и бе направена два дни след кончината на екснационала. “Предложението ни е бъде направен ежегоден детски турнир (по възможност – с международно участие), в който отборите да спорят за купата „Трифон Иванов“. Такъв турнир легендарният ни футболист си бе поставил за цел да направи на стадион „Ивайло“, но времето не му достигна… Велико Търново го дължи – не само на него, а и на своите стотици подрастващи млади футболисти. Дано някога някой от тях доближи класата на футболиста Трифон Иванов”, се казваше в предложението. То веднага бе посрещнато с одобрение от кмета на В. Търново Даниел Панов, който се ангажира да има ежегодно такъв турнир.

Съорганизатори на проявата са Българският футболен съюз, Община В. Търново и ФК „Етър ВТ”. Амбициите са в следващите години турнирът да стане и международен.

КОМЕНТАРИ