DSC00558

22-годишният международен майстор по шахмат Павел Димитров спечели турнира по ускорен шах, който бе организиран днес от местната структура на „Единен казашки съюз – България“ съвместно с два шахматни клуба във Велико Търново.  Спортната проява е посветена на националния празник на България 3-ти март. Младежът спечели убедително турнира и грабна купата заедно с премия от 120 лева. Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия в града, в момента следва „Политология“ във ВТУ; занимава се с шахмат от седемгодишен и вече е защитил званието „международен майстор“ в шахматния турнир в Хърватска и в Корсика.

Турнирът по ускорен шахмат започна в 10:30 сутринта и продължи до 16:00 часа вчера. В него се включиха 18 шахматисти: състезатели на два клуба от Велико Търново, състезатели от Стара Загора и Русе, както трима членове на местната казашка структура. Състезанието се проведе проведе с контрола 20 минути на състезател, при 40 – минутни партии. Характерът на срещите бе много оспорван, тъй като още в началото резултатът бе 6 точки от седем партии.

„Турнирът се проведе по казашки смело и безкомпромисно, без ремита, с борба до изчерпване на позицията,“ коментира един от участниците. Втори в спортната проява се класира Радослав Димитров, трети – Огнян Захариев, четвърти –русенският шахматист Теодор Недев, пети- Даниел Димитров, а шести – Борис Аврамов.

От ветераните първи стана Атанас Атанасов, а специалната награда на клубовете взе Иван Илийков.

Миналогодишният победител от турнира по ускорен шах в Ловеч Янаки Лазаров загуби последния кръг в днешното състезание, което показа високото ниво на проявата.

„Единен казашки съюз – България“ подпомогна шахматистите, като осигури наградния фонд и обяд. Представители на ръководството на местната организация на съюза, които са потомствени казаци, наградиха победителите.

DSC00573

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ